13 Απριλίου 2015

Όταν το σούργελο η Κουντουρά κι ο Βαρεμένος κατήγγειλαν την αναβάθμιση των P-3B Orion

Αναψηλαφώντας κάποιος το πρόσφατο παρελθόν της υπόθεσης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας καταλήγει στη λαϊκή ρήση «βρε, πώς αλλάζουν οι καιροί...». Στις 30 Ιουλίου του 2014, δηλαδή οκτώ μήνες προτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. αποφασίσει εν κρυπτώ την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των P-3, ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών είχε συζητηθεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Περιέργως, η άποψη που είχε διατυπωθεί τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. ήταν ότι το πρόγραμμα υπ’ αριθμόν 13 με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός μέσης ζωής και αναβάθμιση / ολοκλήρωση νέων συστημάτων για την επιχειρησιακή εκμετάλλευση έως πέντε αεροσκαφών ΑΦΝΣ P-3B του ΠΝ» δεν πρέπει να υλοποιηθεί!

«Θέλω να πω ότι δεν γίνεται μια φτωχή χώρα, η Ελλάδα, να ξοδεύει ό,τι έχει και δεν έχει προκειμένου να αγοράζει και τη σαβούρα των οπλικών συστημάτων», είχε πει στις 30 Ιουλίου του 2014 η κυρία Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝ.ΕΛ., υπουργός Τουρισμού σήμερα, αφού είχε ακούσει την αναλυτική ενημέρωση από τον τότε υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τις θέσεις του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, τα επιχειρήματα του οποίου επικαλείται και σήμερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να δικαιολογήσει τη δαπάνη των 500 εκατ. δολαρίων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος 

«Κάποια από αυτά τα χρήματα θα μπορούσανε να πάνε στην υγεία, στην παιδεία και γενικά σε κοινωνικές παροχές. Στην υγεία, την παιδεία έχουμε σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε», είχε πει τον Ιούλιο του 2014 η κυρία Κουντουρά, προσθέτοντας: «Εδώ ζαλίζεσαι από τα εκατομμύρια που ακούς για τη συντήρηση και τις λοιπές ανάγκες». Επειτα απ’ όλα αυτά, η απόφαση της τότε εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. να απαντήσει ότι το κόμμα της είναι αρνητικό στο θέμα 13, δηλαδή στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P-3, έμοιαζε φυσιολογική εξέλιξη. Οκτώ μήνες μετά, ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Αμυνας έσπευσε να υλοποιήσει κατά απόλυτη προτεραιότητα το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που τον Ιούλιο η βουλευτής του κυρία Κουντουρά ζητούσε να ακυρωθεί.

Εκπληκτος από τον όγκο και το ύψος των δαπανών, που αθροιστικά ανέρχονταν στα 2 δισ. ευρώ, δήλωνε τον Ιούλιο του 2014, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. «Δεν συναινούμε σε προμήθειες στις συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες», τόνιζε ο κ. Βαρεμένος και συνέχιζε αναφερόμενος συνολικά στα 42 προγράμματα για τα οποία είχε ζητηθεί η γνωμοδότηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής: «Αυτό δεν έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος. Δεσμεύει την οποιαδήποτε κυβέρνηση και υπ’ αυτή την έννοια εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε».

Αυτά έλεγε ο κ. Βαρεμένος εκφράζοντας τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ στις 30 Ιουλίου του 2014. Οκτώ μήνες μετά, οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς διαφοροποιήθηκαν και έτσι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποφάσισε να εκταμιεύσει την προκαταβολή των 45 εκατ. δολαρίων ενεργοποιώντας το πρόγραμμα της αναβάθμισης 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500 εκατ. δολαρίων. Ενστάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος είχε εκφράσει προεκλογικά και ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, αλλά όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος: «Του εξήγησα και κατάλαβε». «Υπάρχουν κι άλλα τα οποία αφορούν εθνικά συμφέροντα και μπορείς να τα πεις σε μια κλειστή υπουργική σύσκεψη», πρόσθεσε γενικόλογα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξηγώντας πώς μετέπεισε τον κ. Δρίτσα ώστε να άρει τις επιφυλάξεις του και να υπογράψει την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 15ης Μαρτίου.