14 Απριλίου 2015

Reuters: «Σκιά» η Ελλάδα στην Ευρωζώνη που ανακάμπτει χάρη στο QE

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, η ΕΚΤ πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει την περαιτέρω αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA)

Η Ελλάδα «ρίχνει τη σκιά της» πάνω από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζει το πρακτορείο Reuters, δείχνοντας πώς δύο αντιφατικές εικόνες εμφανίζονται στην Ευρώπη.

Από τη μία η κρίση χρέους στην Ελλάδα και από την άλλη η βελτιωμένη «εικόνα» στην Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, η ΕΚΤ πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει την περαιτέρω αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης (ELA).

Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα μπορέσει να ανακηρύξει «νίκη» αφού το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ή αλλιώς πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) έχει βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία, σταθεροποιώντας τις τιμές καταναλωτή και μειώνοντας το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών σε χαμηλό ρεκόρ.

Μοναδική «σκιά» στην ανάκαμψη της ευρωζώνης αποτελεί η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.

«Η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν έχει τελειώσει. Η νομισματική ένωση βρίσκεται σε ένα καλό σημείο αυτή τη στιγμή, καθώς το αδύναμο ευρώ και το φθηνό πετρέλαιο ενισχύουν την οικονομία. Το QE μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το κρίνουμε», τονίζει ο οικονομολόγος της UBS, Martin Lueck.

Σύμφωνα με το Reuters, την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι πιθανότατα θα αναφερθεί στις συνεχώς βελτιούμενες προοπτικές της Ευρωζώνης. Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές αναρωτιούνται εάν θα ξεκινήσει να μειώνει την επιρροή της κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή οικονομία, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα μόλις ξεκίνησε.

«Η ΕΚΤ μπορεί να είναι ικανοποιημένη από τις πρόσφατες εξελίξεις. Αλλά δεν θα θελήσουν να αποκλείσουν επιπρόσθετα μέτρα, όπως την επέκταση του QE και πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2016», αντικρούει ο Joerg Kraemer , οικονομολόγος της Commerzbank.