15 Απριλίου 2015

Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ!S&P: Υποβάθμισε σε CCC+ από Β- την Ελλάδα

Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο CCC+ από Β- προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, υπογραμμίζοντας ότι οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης εάν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τότε αυτό δεν θα καταστεί βιώσιμο, ενώ η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Παράλληλα στην έκθεση του οίκου αναφέρεται ότι η χώρα εξέρχεται από καθεστώς «αρνητικής πιστωτικής παρακολούθησης» (Credit Watch Negative), ενώ προσθέτει ότι οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν αρνητικές, με δεδομένο τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της ρευστότητας κράτους, τραπεζών και εν γένει της οικονομίας.

Σύμφωνα με την S&P η επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο των διαπραγματεύσεων της μόλις τριών μηνών ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας. Οι οικονομικές προοπτικές για το σύνολο του 2015 είναι εξαιρετικά αβέβαιες.

Εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 1% κατά τη διάρκεια του τελευταίου 6μήνου, παρά την υποχώρηση του ευρώ και την πτώση στις τιμές πετρελαίου. Κατά τον οίκο οι προοπτικές της οικονομίας μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο εάν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής το έστω και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη το 2014 θα μετατραπεί σε έλλειμμα, ενώ οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα ρευστότητας. Από τα τέλη Νοεμβρίου 2014 οι ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει το 14% των καταθέσεών τους, εξαιτίας των εκροών, ενώ χρηματοδότησαν αυτές τις εκροές μέσω του ELA.

«Εάν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών δεν καταλήξουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα έως τα μέσα Μαίου, τότε ίσως να μην υπάρξει αρκετός χρόνος ώστε το ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει τους «κανόνες» που θα συνοδεύουν ένα νέο δανειακό πρόγραμμα», σημειώνει η S&P.

Πάντως ο οίκος τονίζει ότι το Grexit δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο, καθώς οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις για τη χώρα θα ήταν σοβαρές και πιθανώς θα ακολουθήσει μεγάλος αριθμός πτωχεύσεων τόσο εταιρειών όσο και του κράτους.