05 Απριλίου 2015

Ο Έλληνας ταβερνιάρης του ZDF είναι... Τούρκος!

Το όνομά του είναι Σερντάρ Σομούντσου και είναι ο ηθοποιός που στην σατιρική εκπομπή του ZDF Anstalt έπαιξε τον Έλληνα ιδιοκτήτη ταβέρνας που δέχεται τις τρελές υποδείξεις της "τρόικας".
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την ευρωπαϊκή της πλευρά και από μικρός είχε πολλές επαφές με Έλληνες. Γι’ αυτό μιλούσε και καταλάβαινε ελληνικά.

«Για μένα ήταν αστείο το γεγονός ότι ως Τούρκος έπρεπε να παίξω έναν Έλληνα», είπε ο Τούρκος κωμικός και συγγραφέας στο Έθνος της Κυριακής. Δηλώνει πως βρίσκεται περισσότερο πιο κοντά στην ελληνική απ’ ό,τι στην τουρκική κουλτούρα.

Αγαπάει την Ελλάδα και το καλοκαίρι θέλει να έρθει διακοπές για να... φρεσκάρει τα ελληνικά του. Άλλωστε, όπως αποκαλύπτει, η Τουρκία γίνεται συνεχώς κάτι ξένο για εκείνον. Και αυτό λόγω «της πολιτικής Ερντογάν και της προσπάθειας ισλαμοποίησής της. Έτσι η ελληνική κουλτούρα παρέμεινε πιο οικεία σε εμένα».

«Οι Έλληνες είναι οι καλύτεροί μας φίλοι, είναι σαν Τούρκοι χωρίς μαντίλα», του έλεγε η μητέρα του όταν ήταν μικρός.


Φωτογραφία: Το Έθνος της Κυριακής

Ο Σερντάρ Σομούντσου, που στο σκετς με την ταβέρνα παίζει τον ταβερνιάρη Σομούντσουλο, μίλησε και για τον θετικό αντίκτυπο που είχε η εκπομπή στη γερμανική κοινή γνώμη, που συγκινήθηκε με την ιστορία του επιζήσαντα της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη.

«Πιστεύω ότι η εκπομπή επηρέασε τους περισσότερους τηλεθεατές και άλλαξε τη γνώμη τους για την Ελλάδα. Προπάντων με εντυπωσίασε το πόσο πρόθυμο είναι το γερμανικό κοινό να αναλάβει τις ευθύνες του και να αντιμετωπίσει τις φρικαλεότητες του ναζιστικού καθεστώτος. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πολλά να μάθει από αυτό», είπε ο Σερντάρ Σομούντσου.


Και δεν κρύβει πως το Βερολίνο με τη στάση του προκαλεί τους άλλους Ευρωπαίους. «Η γερμανική κυβέρνηση ενεργεί σαν να έχει εφεύρει την αξιοπιστία, ενώ έχει παραβιάσει τρεις φορές το Σύμφωνο Σταθερότητας του Μάαστριχτ. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια χώρα που οφείλει τόσα στους Ευρωπαίους γείτονές της συμπεριφέρεται τώρα με τόση αμέλεια», λέει.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί από τον λαϊκισμό. Οι έλληνες έχουν έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά τους και για να τους βοηθήσουμε πρέπει προπάντων να τους φερθούμε με αξιοπρέπεια», τόνισε.

Πηγή: Έθνος