29 Μαΐου 2015

Επιστολή Νικολούδη σε Τσίπρα: Διαφωνώ με το 15% στους φοροφυγάδες εξωτερικού

Βόμβα από τον υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη που με επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του με τα σχέδια της κυβέρνησης για το φόρο όσων έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό.

Ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς υπουργός, με επιστολή του στον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ξεκαθαρίζει πως διαφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβληθεί φόρος 15% σε όσους παράνομα έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια.

Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη δήλωση των κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό δόθηκε τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

Με τη ρύθμιση αυτή μπορούν να "καθαρίσουν" οι περίπου 85.500 άτομα που έχουν εντοπιστεί να μεταφέρουν στο εξωτερικό ποσά πάνω από 200.000€ και βρίσκονται στις διάφορες λίστες όπως Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν και Λουξεμβούργου.

Μάλιστα προβλέπεται ότι δεν θα ισχύσει "πόθεν έσχες", ούτε θα καταβληθούν άλλοι φόροι ή τέλη σε περίπτωση που δηλωθούν οικειοθελώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών μεταξύ άλλων:

- αναπτύσσει τα επιχειρήματά του γιατί η ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΟΙΚ δεν είναι σωστή

- κατανοεί την ανάγκη να εισπραχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα χρήματα,

- προτείνει ο συντελεστής για τους φοροφυγάδες εξωτερικού να είναι κατά τι υψηλότερος από τον ανώτερο συντελεστή του ΦΠΑ ή τουλάχιστον ο ίδιος

- θεωρεί άδικο και στερούμενο ηθικής νομιμοποίησης το διαχωρισμό σε φοροφυγάδες εξωτερικού και εσωτερικού, με τους δεύτερους να καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο φόρο (30%) από τους πρώτους

- αδικούνται κατάφωρα οι συνεπείς φορολογούμενους.

- υποστηρίζει τέλος ότι ο συντελεστής θα έπρεπε να είναι ενιαίος και αν όχι 40%, όπως είχε προτείνει ο ίδιος παλαιότερα, να κυμαίνεται το λιγότερο στο 21-22%.