08 Μαΐου 2015

ΠΑΝΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ! Δεν εκλέχθηκε βουλευτής ο Φάρατζ και παραιτήθηκε από αρχηγός

Τον πούλο ο σύμμαχος του Καμμένου που μαε συμβούλευε να βγούμε απ'το ευρώ....

Οι εκλογές στη Βρετανία είχαν νικητές και χαμένους. Θριαμβευτής ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ένας από τους μεγάλους χαμένους ήταν ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο έκανε μια εξαιρετική διαδρομή από άποψη ποσοστών στις ευρωεκλογές και αξιώνει την άμεση αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ υπέστη εκλογική ήττα, καθώς αν και ήρθε τρίτο σε ψήφους δεν κατάφερε παρά να εκλέξει μονάχα έναν βουλευτή. Νάιτζελ Φάρατζ μετά και την αποτυχία του να εκλεγεί ο ίδιος στη Βουλή του Ουέστμινστερ υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Ωστόσο, στις δηλώσεις του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ηγεσία του UKIP. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξει ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος και θα εξετάσει εάν θα είναι και αυτός υποψήφιος. Προτείνει ότι η Σούζαν Έβανς, το νούμερο 2 του κόμματος θα αναλάβει στο μεταξύ την ηγεσία του UKIP. «Νιώθω απογοήτευση κατά ένα τρόπο, αλλά ένα μέρος μου αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη χαρά από ότι έχει αισθανθεί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια» είπε, μεταξύ άλλων.

Όπως όλα δείχνουν με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου απέσπασε ένα ποσοστό γύρω στο 12%, ποσοστό μικρό για να του εξασφαλίσει την είσοδο περισσότερων του ενός βουλευτή στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Μέχρι και τις 12.30 ήταν σε πλήρη εξέλιξη ένα θρίλερ με το αν θα κατάφερνε το UKIP να διατηρήσει και τις δύο έδρες του στη Βουλή του Ουέστμινστερ, καθώς είχε δημιουργηθεί ένα πρόβλημα με την καταμέτρηση των ψήφων σε μία εκλογική περιφέρεια.

Οπως αναφέρουν τα βρετανικά μέσα, το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ απέτυχε να εκπληρώσει τις προσδοκίες του στις περιφέρειες Thurrock, Middleton, Heywood και Castle Point, ενώ η μοναδική ρεαλιστική ευκαιρία για το UKIP παρέμενε μέχρι και τις 11.30-ώρα Αγγλίας (12.30 ώρα Ελλάδας) η περιφέρεια του South Thanet, όπου όμως έχει σημειωθεί ένα πρόβλημα στην καταμέτρηση των ψήφων, με αποτέλεσμα η αγωνία του Φάρατζ να παραταθεί για ώρες. Πάντως, πολιτικοί επιστήμονες εκτιμούσαν ότι και σε αυτή την περιφέρεια, που είναι και η εκλογική του, ο Φάρατζ δεν θα καταφέρει να κερδίσει ούτε αυτή την έδρα και τελικά δεν έπεσαν έξω. Ο ηγέτης του UKIP έχασε την έδρα από τον Συντηρητικό Craig Mackinlay με διαφορά 2.822 ψήφους και εξέλεξε μόνον έναν βουλευτή σε όλη την επικράτεια.

Προεκλογικά εμφάνισε τεράστια άνοδο των ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις, αλλά πολιτικοί επιστήμονες επισήμαιναν τις μεγάλες πιθανότητες να παραμείνει εκτός της Βουλής των Κοινοτήτων εξ αιτίας της ιδιαιτερότητας του εκλογικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας. Τελικά, κατάφερε να εκλέξει έναν βουλευτή.

Σημειώνεται ότι εξ αιτίας της τεράστιας ανόδου, κυρίως από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 και μετά, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θορυβημένος από τη διαρροή ψήφων προς το UKIP αναγκάστηκε να υποσχεθεί προεκλογικά πως θα θέσει στην κρίση του λαού το αν επιθυμεί η Βρετανία να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συζήτηση για Brexit όσο πλησίαζε η ώρα των εκλογών τόσο δυνάμωνε και ο Κάμερον επέμενε προσπαθώντας να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του και να στρέψει υπέρ του τους αναποφάσιστους ότι αν επανεκλέγει ένα από τα πρώτα του μελήματα θα είναι η διοργάνωση του δημοψηφίσματος.

Πάντως, όπως ανέφερε σε δήλωσή του το UKIP, σε εθνικό επίπεδο, το κόμμα είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ψήφους, ενώ σε τουλάχιστον 90 περιφέρειες έχει έρθει δεύτερο.

«Σε πολλές περιφέρειες είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση, εκ μέρους των ψηφοφόρων της εργατικής τάξης που παραμένουν στο περιθώριο εδώ και δεκαετίες. Στη Βόρεια Αγγλία είμαστε το δεύτερο κόμμα πίσω από τους Εργατικούς και στη Νότια Αγγλία είμαστε το δεύτερο κόμμα πίσω από τους Συντηρητικούς. Προσφέραμε ελπίδα και αλήθεια στους εκλογείς και καθοδηγήσαμε τον πολιτική ατζέντα».

Και όσο κι αν φαίνεται με αυτή τη δήλωση πως το UKIP προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας με απόλυτους αριθμούς είναι πέρα για πέρα αληθινή. Το ακροδεξιό κόμμα καθόρισε την προεκλογική ατζέντα και ανάγκασε τον Κάμερον να υιοθετήσει μια πιο δεξιά ρητορική με αποκορύφωμα αυτής τη δέσμευση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για Brexit.

Οσο για το ποσοστό του κόμματος του Φάρατζ, το 12% δεν είναι αμελητέο, απλώς η φύση του εκλογικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας είναι τέτοια που δεν του επέτρεψε να εκλέξει περισσότερους από έναν βουλευτές.