08 Μαΐου 2015

ΚΛΑΙΩ! Η ατάκα του Γιούνκερ για τον ευρωπαϊκό στρατό: «Οι κότες είναι ποιο μάχιμες…»

«Μια ορδή από κότες είναι πιο μαχητική από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπερασπιζόμενος την γνωστή θέση του για τον ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό.

«Το λέω απλά: Οι 28 στρατοί δεν βρίσκονται στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας συζήτησης που οργανώθηκε από τον γερμανικό ραδιοσταθμό WDR στις Βρυξέλλες.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου γνωστός για τις ατάκες του, είπε πως «Μια ορδή από κότες είναι ένας σχηματισμός μάχης σώμα με σώμα, αν συγκριθεί με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ» και πρόσθεσε πως «η κατάσταση της προετοιμασίας των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ διαφορετική από χώρα σε χώρα».

«Ένας ευρωπαϊκός στρατός, κάτι που αποτελεί μακροπρόθεσμο σχέδιο, δεν είναι κάτι που μπορούμε να δημιουργήσουμε μέχρι αύριο το πρωί στις 11 ξεκινώντας από το τίποτε», παραδέχθηκε ο Γιούνκερ.

Καθώς δεν υπάρχει μια Ευρώπη ισχυρή σε θέματα Άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, «είναι κατανοητό το γεγονός ότι οι χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης έχουν εμπιστοσύνη κυρίως στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γιούνκερ, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα βρίσκονται σε κακή κατάσταση λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.