06 Μαΐου 2015

Σόιμπλε στα καλύτερά του: Μόσχα και Κίνα δεν χαρίζουν… χρήμα-Δεν ευθύνονται Ε.Ε. και τρόικα για τα προβλήματα στην Ελλάδα

«Σκληρή» κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος τόνισε ότι, είναι λάθος να επιρρίπτει κανείς ευθύνες στην τρόικα, την Ευρώπη ή τη Γερμανία για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

«Ούτε η τρόικα, ούτε η Ευρώπη ούτε η Γερμανία μπορούν να κατηγορηθούν για τα προβλήματα της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα επί πολλά χρόνια ζούσε υπεράνω των δυνατοτήτων της», ενώ οι πλούσιοι είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν καθόλου φόρους. «Αυτούς πρέπει να τους πιάσεις», τόνισε ο Βολφγκανγκ Σόμπλε.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε(την Ελλάδα), αλλά η βοήθεια θα πρέπει να έχει νόημα. Εάν στο τέλος της ημέρας τίποτε δεν έχει αλλάξει, αυτό συνεπάγεται πλήγμα για τους ίδιους τους Έλληνες» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Στην Ευρώπη «πρέπει, όποιος τα πηγαίνει κάπως καλύτερα, να βοηθά και όποιον δεν τα πηγαίνει τόσο καλά. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγεί στο να λένε κάποιοι, τώρα δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα, θα με βοηθούν συνεχώς» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, απευθυνόμενος σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, λέγοντας ότι στην Ελλάδα αυτό γίνεται αντιληπτό διαφορετικά.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει βοήθεια από άλλη πηγή, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι μόνο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν πήρε τίποτα από τη Μόσχα.

«Και οι Κινέζοι δεν χαρίζουν χρήματα», συνέχισε, για να προσθέσει ότι στην καλύτερη περίπτωση Κινέζοι επενδυτές θα επωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά αυτό είναι πολύ λίγο. «Κανείς στον κόσμο δεν είναι έτοιμος να λύσει τα ελληνικά προβλήματα ούτε καν κατά προσέγγιση. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από την Ευρώπη» είπε.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, «ανόητο» το αίτημα της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία και απέφυγε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Γκάουκ, που είπε ότι ότι Βερολίνο θα πρέπει να είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο επανορθώσεων προς τη χώρα μας.