05 Μαΐου 2015

ΚΙ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΚΑΥΛΑ; Σόιμπλε: Έλληνες δεν καταλάβατε τις δηλώσεις του Γκάουκ για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Τις δηλώσεις του Γερμανού Ομοσπονδιακού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ σχετικά με τις διεκδικήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Β. Σόιμπλε έκανε λόγο για "παρεξήγηση" και ανέφερε ότι ο Γ. Γκάουκ δεν μίλησε για αποζημιώσεις, "αλλά για το ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν πολύ από αυτά που έγιναν στο όνομα της Γερμανίας κατά το παρελθόν".

Αναλυτικά είπε:

"Έχουν περάσει 70 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αυτή η ευθύνη βεβαίως παραμένει. Μπορεί και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και για άλλες χώρες, να μην είδαμε τόσο καθαρά το πόσο υπέφερε ο κόσμος. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με αποζημιώσεις.

Νομίζω πως το γεγονός ότι πολιτικοί στην Ελλάδα μιλούν για αποζημιώσεις -και αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα το όποιο έχει προ πολλού κριθεί- και το ότι έφεραν τον αριθμό "300 δισεκατομμύρια" στη συζήτηση, δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να συγχέουμε δύο τελείως διαφορετικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μίλησε για αποζημιώσεις. Νομικά όλα έχουν διευθετηθεί".

Χρήστος Δεμέτης
news247.gr