30 Μαΐου 2015

Θρίλερ με τον νεκρό ληστή του Διστόμου - Τα δακτυλικά αποτυπώματα θα δείξουν την αλήθεια - Ποιοι ήταν ο «κηπουρός», ο «καρφάκιας» και ο «φουσκωτός»

- Οι κοριοί της Αντιτρομοκρατικής δεν εντόπισαν καμία συνάντηση του Παλαιοκώστα με τους τρεις ληστές του Διστόμου
- Ο Σπύρος Δραβίλας ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε τον Παλαιοκώστα να αποδράσει με ελικόπτερο το 2006
- Προετοίμαζαν ληστρική επιδρομή σε υποκατάστημα τράπεζας σε ένα χωριό της Λάρισας
- Η σωματοδομή του νεκρού ληστή δείχνει πως είναι ο Σπύρος Δραβίλας, αλλά άλλος ληστής ισχυρίζεται ότι είναι ο ίδιος
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΛΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Επί δυο μήνες οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής μαζί με την ειδική ομάδα της Ασφάλειας Αττικής που έχει δημιουργηθεί για την αναζήτηση του Έλληνα «Φαντομά» Βασίλη Παλαιοκώστα είχαν πληροφορίες για τους ληστές του Διστόμου και την παρουσία τους στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί των δυο Υπηρεσιών είχαν καταφέρει το τελευταίο διάστημα να εντοπίσουν πληροφορίες και μάλιστα αξιόπιστες, ότι επίκειται συνάντηση του Παλαιοκώστα με τους Σπύρο Δραβίλα, Σπύρο Χριστοδούλου και το Γιώργο Πετρακάκο, σε περιοχή του Βόλου.

Αμέσως τα μηχανήματα και οι «κοριοί» της Αντιτρομοκρατικής πήραν φωτά, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να εντοπίσουν τελικά την διώροφη μονοκατοικία στην περιοχή της Χρυσής Ακτής στην Ν. Αγχίαλο του Βόλου.

Οι πληροφορίες που είχαν οι αστυνομικοί ανέφεραν πως αυτή την εβδομάδα ο Έλληνας «Φαντομάς» Βασίλης Παλαιοκώστας θα συναντιώνταν με τους τρεις ληστές, για άγνωστους ακόμα λόγους. Άλλωστε ο Σπύρος Δραβίλας είναι παλιός συνεργάτης του Παλαιοκώστα αλλά και ο άνθρωπος που τον είχε βοηθήσει να αποδράσει με ελικόπτερο από τις φύλακες Κορυδαλλού, το 2006.
Ο εντοπισμός των ληστών του Διστόμου

Εδώ και τέσσερις ημέρες αθέατοι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, παρακολουθούσαν τη διώροφη μονοκατοικία στην Ν. Αγχίαλο, προσπαθώντας να «αναγνωρίσουν» στα πρόσωπα των ενοίκων,  τους καταζητούμενους ληστές του Διστόμου, οι οποίοι μάλιστα κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας.

Τελικά συναντήση με το Παλαιοκώστα, τουλάχιστον όσο παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί, δεν έγινε ποτέ. Αντιθέτως διαπιστώθηκε ότι οι τρεις καταζητούμενοι προετοίμαζαν ληστεία σε χωριό της Λάρισας, καθώς οι αστυνομικοί τις Αντιτρομοκρατικής τους είδαν το πρωί της Παρασκευής να μπαίνουν σε ένα από τα τρία αυτοκίνητα που είχαν σταθμευμένα στην μονοκατοικία και να φεύγουν.

Τους παρακολούθησαν και διαπίστωσαν πως κατέγραφαν τραπεζικό υποκατάστημα σε χωριό της Λάρισας, προετοιμάζοντας άλλη μια θεαματική ληστρική επιδρομή.

Έτσι πήραν την απόφαση να πραγματοποιήσουν επιχείρηση με την συνδρομή της ΕΚΑΜ, καθώς οι δράστες κυκλοφορούσαν οπλισμένοι σαν «αστακοί».
Η επιχείρηση στη μονοκατοικία

Οι αστυνομικοί περικύκλωσαν το σπίτι και περίμεναν το απόγευμα της Παρασκευής κίνηση από τους καταζητούμενους.

Οι δυο από τους ληστές όταν κατάλαβαν πως το σπίτι είναι περικυκλωμένο και δεν υπήρχε δίοδος διαφυγής, βγήκαν με τα χέρια ψηλά, άοπλοι και παραδόθηκαν ,ενώ ο τρίτος συνεργός τους ταμπουρώθηκε στο εσωτερικό και άρχισε να βάλει εναντίων των αστυνομικών με ένα Καλάσνικωφ.

Όταν πια κατάλαβε και αυτός πως τελικά ο κλοιός έχει σφίξει γύρω του έβαλε τέλος στην ζωή του με το όπλο του.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η σωματοδομή του νεκρού καταζητούμενου «φέρνει» στο Σπύρο Δραβίλα. Όμως όταν ρώτησαν τον έναν από τους δυο συλληφθέντες τα στοιχεία του αυτός τους απάντησε πως είναι ο Σπύρος Δραβίλας, με αποτέλεσμα ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ το οποίο θα ξεκαθαρίσει έπειτα από την δακτυλοσκόπηση των δυο συλληφθέντων που θα δείξει και την ταυτότητα τους.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κινούνταν στις παρυφές της εγχώριας τρομοκρατίας - Οι σχέσεις τους με Μαζιώτη και Παλαιοκώστα - Οι διασυνδέσεις τους με το αντάρτικο πόλης

Ο «κηπουρός», ο «καρφάκιας» και ο «φουσκωτός»... Με αυτά τα ψευδώνυμα στον υπόκοσμο της Ελλάδας κυκλοφορούσαν οι διαβόητοι ληστές του Διστόμου, οι οποίοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια κινούνταν στις παρυφές της εγχώριας τρομοκρατίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως μάλιστα έχουν εμπλοκή στην ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην οδό Αμερικής, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο Νίκος Μαζιώτης.

Παράλληλα, ερευνάται αν κάποιος από τους τρεις είχε σχέση με τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το τρίο είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον τέσσερις ληστείες, σε κάποιες από τις οποίες επιβεβαιωμένα συμμετείχε ο Νίκος Μαζιώτης, ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα συμμετοχή σε κάποιες από αυτές είχε και ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Άλλωστε, οι πληροφορίες λένε πως η Αντιτρομοκρατική τους παρακολουθούσε αρκετές ημέρες, ελπίζοντας να φθάσει στα ίχνη του Παλαιοκώστα.

Ποιοι είναι όμως οι τρεις; Σε ποιες ενέργειες συμμετείχαν και ποια η σχέση τους με το αντάρτικο πόλης;

Σπύρος Δραβίλας: Ο «καρφάκιας»

Ο 34χρονος φέρεται, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από την Αστυνομία, να αυτοκτόνησε με μια ριπή από καλάσνικοφ, μόλις οι αστυνομικοί εισέβαλαν στη μεζονέτα της Νέας Αγχιάλου. «Όχι ρε! Αυτοκτόνησε ο Σπύρος…» φέρονται να είπαν οι δύο συνεργοί του, πριν παραδοθούν στους διώκτες τους.

Η πρώτη φορά που ο καρφάκιας (αυτό ήταν το προσωνύμιό του, εξαιτίας του τρόπου που έκοβε και χτένιζε τα μαλλιά του) απασχόλησε την επικαιρότητα ήταν το 2006. Τότε που νοίκιασε ελικόπτερο και, με την απειλή πιστολιού, υποχρέωσε τον πιλότο να πετάξει πάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού και να πάρει το φίλο του Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι.

Για τρία χρόνια ο Δραβίλας ζει ως φυγάς και τελικά τον Αύγουστο του 2008 συλλαμβάνεται στο Αγρίνιο, όπου είχε πάει για να συναντήσει τη φίλη του. Καταδικάζεται σε 17 χρόνια κάθειρξη, όμως το Φεβρουάριο του 2013 ξεκινά απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του χορηγούν άδεια.

Τότε, ομάδες αναρχικών αλλά και άτομα από τη Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς τάσσονται ανοιχτά υπέρ του και τελικά τον Ιούνιο του ίδιου έτους του χορηγείται άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Φυσικά, δεν επιστρέφει και μαζί με τον Χριστοδούλου και τον Πετρακάκο στήνουν τη συμμορία και ληστεύουν τράπεζες, με πιο χαρακτηριστική την κινηματογραφική ληστεία στις 22 Αυγούστου 2014 στο Δίστομο.

Το τρίο έφυγε με λεία 300.000 ευρώ, χρησιμοποιώντας μάλιστα φουσκωτό σκάφος για να περάσουν στην Πελοπόννησο και να εξαφανιστούν.


Σπύρος Χριστοδούλου: Ο «φουσκωτός»

Ο 45χρονος ξεκίνησε την «καριέρα» του στην παρανομία στη δεκαετία του '90. Πρώτη μεγάλη «δουλειά» η εκβίαση επιχειρηματία στο χώρο της ζαχαροπλαστικής, για την οποία συνελήφθη το 1996.

Λόγω του ότι ήταν γιγαντόσωμος, του κόλλησαν το παρατσούκλι «φουσκωτός» και τρία χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται για ληστείες σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Ο Χριστοδούλου έχει μείνει στην ιστορία, γιατί στη δίκη που έγινε, όταν ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του, έβγαλε το παπούτσι και το πέταξε στην έδρα, λέγοντας «πλέον δεν έχω να χάσω τίποτα…».

Λίγους μήνες μετά τη φυλάκισή του παίρνει άδεια και φέρεται να μπλέκει με την ομάδα των «μπράβων της Ηλιούπολης», χωρίς όμως ποτέ να κατηγορηθεί.

Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε το 2001 στα διόδια των Αφιδνών έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι.

Ένα χρόνο αργότερα, ο «φουσκωτός» κατηγορείται ότι μαζί με τον Πίτερ Σέντομ (τον Αμερικανό της ομάδας της Ηλιούπολης, που δραπέτευσε το 2002 από τον Κορυδαλλό με τη βοήθεια της ψυχολόγου Όλγας Ατζαμόγλου και βρέθηκε το 2008 νεκρός στη Λατινική Αμερική) δολοφόνησαν μέσα στον Κορυδαλλό τον Αλβανό Κονσταντίν Πάππα, γιατί θεώρησαν ότι «κάρφωσε» στους αστυνομικούς τον κακοποιό Κώστα Πάσσαρη. Τελικά, ο Σέντομ τον «αθωώνει», αναλαμβάνοντας την ευθύνη.


Γιώργος Πετρακάκος: Ο «κηπουρός»

Μέχρι το 2002 ο 36χρονος σήμερα Γιώργος Πετρακάκος δούλευε ως συμβασιούχος κηπουρός στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Η ηρωίνη τον ρίχνει στην παρανομία και ξεκινά ληστείες σε φαστφουντάδικα και περίπτερα.

Συλλαμβάνεται στα τέλη του 2002 μαζί με τέσσερα ακόμη άτομα, φυλακίζεται και τελικά βγαίνει λίγο αργότερα, για να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Στη φυλακή, ο «κηπουρός» γνώρισε άτομα που τον έφεραν σε επαφή τόσο με τον Βασίλη Παλαιοκώστα όσο και με τον Νίκο Μαζιώτη και από το 2006 χρησιμοποιείται σε περιφερειακούς ρόλους.

Για παράδειγμα, το 2006 κλέβει δύο αυτοκίνητα στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων το ένα το χρησιμοποίησε ο Βασίλης Παλαιοκώστας στην απαγωγή του βιομηχάνου Μυλωνά και το δεύτερο ο Μαζιώτης, πριν συλληφθεί, για πρώτη φορά, το 2010.