11 Μαΐου 2015

Χουλιαράκης… εποπτεύων Βαρουφάκη-Η ομάδα Τσακαλώτου που θα μας... σώσει

Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς και δεν θα μπορούσε να «αντικαταστήσει» τον Γιάννη Βαρουφάκη για το σημερινό Eurogroup, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με απίστευτο άδειασμα του υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, μιας και η διαπραγμάτευση έχει ήδη πάει σε άλλα χέρια, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου αποφάσισε να μην εκπροσωπήσει μόνος του την Ελλάδα στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Γιάννης Βαρουφάκης, προκειμένου να μην… εξαγριωθούν οι ομόλογοί του, όπως έγινε στη Ρίγα της Λετονίας. Έτσι, τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος δεν είναι μόνο ο επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου στην διαπραγμάτευση στο Brussels Group, αλλά ταυτόχρονα είναι και στενός συνεργάτης του Γιάννη Δραγασάκη…
matrix24.gr


Οι Έλληνες των Brussels Group-Η ομάδα Τσακαλώτου που θα μας... σώσει
Αποτελούν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας μας, που ταξιδεύουν τακτικά με προορισμό τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, προκειμένου να συναντώνται με τους εκπροσώπους των «θεσμών» για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπίας στο λεγόμενο Brussels Groupάλλαξε πριν από λίγο καιρό, με την απόσυρση από την πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων δύο στενών συνεργατών του υπουργού Οικονομικών,Γιάνη Βαρουφάκη, του γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκου Θεοχαράκη, και της άτυπης συμβούλου του κ. Βαρουφάκη, Ελενας Παναρίτη.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί πλέον μια επταμελής ομάδα, της οποίας ηγείται ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης, και την οποία απαρτίζουν τρεις στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ένας του συντονιστή της διαπραγμάτευσης, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και ένας συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

Η εξέλιξη αυτή, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με την αρχική δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι θα επιδιώξει τη σύσταση ειδικής (εθνικής) ομάδας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, που θα αποτελείται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, τον πρόεδρο του ΤΧΣ και έναν εκπρόσωπο από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα.

Τελικά, επιλέχθηκε η λύση των «στενών συνεργατών» (που έχουν βέβαια σημαντική ακαδημαϊκή και επαγγελματική διαδρομή), η οποία, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει πολλά σχόλια και συζητήσεις στα πολιτικά παρασκήνια, αλλά και απορία για την αποτελεσματικότητα αυτής της ομάδας, από τη στιγμή που στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ισχυροί παράγοντες και πολύπειρα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης είχε ζητήσει πριν από λίγο καιρό με ειδικό σημείωμά του προς τον πρωθυπουργό την αναβάθμιση της σύνθεσης της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας μας στο Brussels Group, ωστόσο δεν πιστεύω ότι τελικά μετά τις αλλαγές επετεύχθη ο επιδιωκόμενος στόχος, παρά το γεγονός ότι η τελική συμφωνία είναι πλέον πολύ κοντά μετά την τελευταία καταλυτική παρέμβαση Τσίπρα» αναφέρει κυβερνητική πηγή, περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΙΝΤΩΝΗ

Το alter ego του Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις

Η γυναίκα της νέας ελληνικής ομάδας στο Brussels Group είναι ουσιαστικά τα μάτια και τα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κωνσταντίνα Κιντώνη αποτελεί μία από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του πρωθυπουργού, αφού είναι επί χρόνια ιδιαιτέρα του και, πλέον, επικεφαλής του προσωπικού του γραφείου. Πρόκειται μάλιστα για ένα από τα πρώτα πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας προσέλαβε στο γραφείο του όταν μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 2009. Από τότε δεν έχει φύγει από το πλευρό του και, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, της έχει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη ώστε να τη στέλνει στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», η κ. Κιντώνη δεν έχει κάποια τεχνική συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και η παρουσία της έχει κυρίως πολιτικά κίνητρα, αφού θεωρείται κυριολεκτικά άνθρωπος του Αλ. Τσίπρα. Αυτό είναι και το επιχείρημα που χρησιμοποιούν όσοι θέλουν να επικρίνουν την παρουσία της και το «ξήλωμα» των κ.κ. Θεοχαράκη και Παναρίτη. Οτι δηλαδή δεν έχει κανέναν ρόλο εκεί παρά να ενημερώνει τον πρωθυπουργό. Oσοι τον γνωρίζουν, πάντως, μιλούν για ένα άτομο με γνώσεις, ιδιαίτερα ικανό, μεθοδικό και αποτελεσματικό.

ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Aπό το «Πουλαντζάς» στις Βρυξέλλες



Η Ελενα Παπαδοπούλου θεωρείται ως ένα από τα νέα και ανερχόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι οικονομολόγος, με σπουδαίο βιογραφικό. Εχοντας μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, έχει παρουσιάσει μελέτες της σε διεθνή συνέδρια και υπήρξε επιμελήτρια δύο συλλογικών τόμων για το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη. Συνεργάστηκε ως ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», ιδιότητα με την οποία τη γνωρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμμετέχει ως ομιλήτρια σε αρκετές κομματικές εκδηλώσεις.

Αυτό ωστόσο που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι και ουσιαστικά «διαφήμισαν» τα μέσα ενημέρωσης των Τρικάλων είναι ότι η νεαρή επιστήμονας είναι κόρη του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλου. Το διαβατήριό της, βέβαια, για τη συμμετοχή στο Brussels Group, εκτός από την εμπειρία της ως οικονομολόγου, ήταν ο διορισμός της στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ως ειδικής συμβούλου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ

Ο εκπρόσωπος της nouvelle vague

Ο νεαρός Μιχάλης Νικολακάκης ανήκει στη nouvelle vague της Κουμουνδούρου. Καταφέρνει να συνδυάζει την Κοινωνιολογία με την πολιτική και την οικονομία και η προσωπική και επαγγελματική σχέση που τον συνδέει με τονΓιώργο Σταθάκη τον έφερε σε ένα από τα πλέον κρίσιμα πόστα ενός υπουργείου που αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα μεγάλο μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει προαναγγείλει ο ΑλέξηςΤσίπρας περνάει μέσα από αυτό. Εκείνο, ωστόσο, που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι οι γνώσεις του στο Kung Fu. Συγκεκριμένα, εξασκείται σε μια μορφή μάχης που έχει αναπτυχθεί στο πέρασμα των αιώνων στο μοναστήρι των Σαολίν, τοHung Ga, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι οι χαμηλές και δυναμικές στάσεις και η δυνατή γροθιά. Η αγάπη του συμβούλου του κ. Σταθάκη για αυτό το σύστημα πάλης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να μάθει κανείς τις βασικές αρχές του και ακόμα περισσότερο χρόνο, που μπορεί να φτάσει και ολόκληρα έτη, για να αφομοιώσει πλήρως τις κινήσεις και τις λαβές του, οι οποίες βασίζονται σε κινήσεις ζώων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

O Δημήτρης Λιάκος είναι γνωστός στους παροικούντες την Κουμουνδούρου από τον καθοριστικό ρόλο που είχε στην κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του οικονομικού σκέλους. Προεκλογικά, μάλιστα, είχε δηλώσει ότι «το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο χωρίς τη... χρήση εισαγωγικών», κάτι βέβαια που σήμερα αμφισβητείται από τις εξελίξεις στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης και της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος ήταν ο εμπνευστής των περισσότερων μέτρων, όπως η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η 13η σύνταξη, που λέγεται πως οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν θέλουν ούτε να… ακούν, καθώς εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Η πορεία του κ. Λιάκου, πάντως, στον χώρο των επιχειρήσεων και μέχρι να αναλάβει σύμβουλος στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Εχει πολυετή εμπειρία στον χώρο της θεσμικής διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων, κατέχοντας ανώτατες διοικητικές θέσεις ευθύνης, όπως μάνατζερ στην Aeolian Investment Fund S.A., στην Ιnternational Μutual Φund, αλλά και στην Τράπεζα Κύπρου. Γνωρίζει καλά εργασιακά και φορολογικά θέματα, ενώ έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, κάτι που αποτύπωσε και στο πρόγραμμα τηςΘεσσαλονίκης.

ΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

O λογογράφος από το ΚΚΕ Εσ.



Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ευαγγελίστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τον ερχομό του νέου στην πολιτική σκηνή, αλλά, όπως αποδείχθηκε, έχει αρκετά παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά, καθώς ουκ ολίγα στελέχη έχουν πολιτικές μνήμες από το 1980. Ενα από αυτά είναι ο Τάκης Παυλόπουλος, ο οποίος πλέον συμμετέχει κανονικά στις συνεδριάσεις του Brussels Group με εντολή του Αλ. Τσίπρα. Πρόκειται για έναν από τους λογογράφους του πρωθυπουργού και εξ απορρήτων συνεργάτες του. Είναι «παλιός» στα πράγματα, αφού πρωταγωνιστούσε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ υπήρξε και συνεργάτης του Ν. Κωνσταντόπουλου όσο ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο ίδιος βέβαια μπορεί να μεταβαίνει στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις ως απεσταλμένος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν είχε διστάσει στο παρελθόν να αρθρογραφήσει περί στρατηγικής ήττας του κόμματος στις ευρωεκλογές του 2009 και να εξαπολύσει μύδρους για «μετάλλαξη του Συνασπισμού σε ακτιβιστικό forum» και για «οριστικό ενταφιασμό της ανανεωτικής Αριστεράς εντός του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ».

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ

Ο «παντός καιρού» της κρητικής συνιστώσας



Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και γεμάτο βιογραφικό. Ανήκει στη «συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αφού είναι διδάσκων στο ίδιο τμήμα με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και τον αιρετικό οικονομολόγο Σπύρο Λαπατσιώρα. Με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Warwick, όπου διδάσκει ο άλλοτε σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, Η. Πολεμαρχάκις, και διδακτορικό από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, έφτασε μέχρι τη βαθμίδα του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το ιδιαίτερο στοιχείο βέβαια όσον αφορά τον κ. Κουτεντάκη είναι ότι, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, δεν έχει βγει ποτέ στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα και αποδεικνύεται ένας κρατικός υπάλληλος παντός καιρού. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας επί οκτώ ολόκληρα χρόνια ως επιθεωρητή Εργασίας. Αποδεικνύεται, δε, «παντός καιρού» αφού το πέρασμά του από το Δημόσιο περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές περιόδους, καθώς προσελήφθη το 2003, όταν η διακυβέρνηση Σημίτη έπνεε τα λοίσθια, και αποχώρησε το 2011.

Των Δημήτρη Κουνιά- Γιώργο Νόκο, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ