14 Μαΐου 2015

ΕΠΕΙΔΗ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΧΑΡΟΓΙΑΚΑΔΕΣ->Από το Μαξίμου έγινε η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group

Άγνωστο αν συζητήθηκαν μέτρα πάντως οι δανειστές ζητούν 3 δις - Για συνομιλίες επί διαδικαστικών θεμάτων μιλούν κυβερνητικά στελέχη - Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα συνεχιστούν και αύριο

Από κάποιο γραφείο εντός του Μεγάρου Μαξίμου έγινε η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των ευρωπαίων δανειστών, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, δεν συνομίλησε με τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών από το γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε από το γραφείο του Γιάνη Στουρνάρα, αλλά για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί μίλησε με τους εκπροσώπους των ευρωπαίων εταίρων από το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Η τηλεδιάσκεψη του Brussels Group μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι σήμερα συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, είναι ασαφές αν στο πλαίσιο των συνομιλιών μέσω της τηλεδιάσκεψης έγινε συζήτηση για μέτρα. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ότι τώρα είναι η σειρά των δανειστών να κάνουν τα βήματα που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά ουδείς βεβαιώνει ότι δεν συζητήθηκαν τα μεγάλα «αγκάθια», δηλαδή το δημοσιονομικό κενό, ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά αλλά, πλέον, και η μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, για να καλυφθεί το έλλειμμα που διανοίγεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρακτικά οι θεσμοί θεωρούν μονόδρομο πλέον μέτρα όπως:

- να κοπούν μισθοί, σε επίπεδα 700-1000 ευρώ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε χθες πάντως ότι η κυβέρνηση θα εναντιώνεται συνεχώς σε κάτι τέτοιο.

- να ανέβει ο ενιαίος ΦΠΑ στο 20%-23%, αν διατηρηθεί και χαμηλός ΦΠΑ 6%-8% για πολλές εξαιρέσεις.

-  να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν έκτακτοι φόροι και χαράτσια που υποτίθεται ότι θα καταργούνταν (ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά 1%-5%, φόροι πολυτελείας κλπ), αλλά θα επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη και όχι μόνο τους πλουσίους, για να καλυφθεί η υστέρηση στον προϋπολογισμό.

«Συζητάμε θέματα που υπάρχει μικρή σύγκλιση, για τα άλλα δεν χρειάζεται»

Πηγή που μετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε πως «είναι πολιτικό το θέμα αλλά υπάρχει ικανό περιθώριο ευελιξίας για να επιτευχθεί συμφωνία. Αλλιώς δεν θα συζητούσαμε» και διευκρίνισε ότι «συζητάμε τα θέματα όπου η σύγκλιση ειναι μικρή, όχι τα θέματα που η σύγκλιση είναι μεγάλη, εκεί δεν χρειάζεται».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης και «κάποια στιγμή» και από κοντά.

Την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην τηλεδιάσκεψη του BG αποτελούσαν ο επικεφαλής Γιώργος Χουλιαράκης, με τους Παναγιώτη Παυλόπουλο (σύμβουλος στο Μαξίμου για ευρωπαϊκά θέματα), Φραγκίσκος Κουτεντάκη (οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού) και Δημήτρης Λιάκος (σύμβουλος του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη).

Μέτρα «εδώ και τώρα» 3 δισ. ευρώ

Παρά το εξωπραγματικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα των 2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε τέσσερις μήνες, οι θεσμοί βλέπουν ότι πίσω από αυτό κρύβονται «στάση πληρωμών» 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες και νέα ελλείμματα «κάτω από το χαλί», που θα αποκαλυφθούν τον Ιούνιο και Ιούλιο, όταν ξεπεράσουν τις 90 μέρες καθυστέρησης. Θεωρούν ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.

Βλέποντας και την βουτιά που έκανε η οικονομία από τότε που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, οι θεσμοί ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης, ύψους τουλάχιστον  3 δισ. ευρώ για το β΄εξάμηνο. Θεωρούν δε πως όποιες «εκπτώσεις» ή ελαφρύνσεις και αν προσφέρουν στην κυβέρνηση (πχ πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος αντί 3% που ήταν ο στόχος στον προϋπολογισμό), αυτές έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί από το α΄εξάμηνο της χρονιάς και θα απαιτηθούν νέα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ στο β΄εξάμηνο, που θα καλύψουν οριακά μόλις τον προϋπολογισμό.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν πάντως ότι  στο σημερινό Brussels Group συζητήθηκαν κυρίως διαδικαστικά θέματα και καθορίστηκε η ατζέντα των συζητήσεων για τις επόμενες μέρες.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ