05 Μαΐου 2015

Πέντε χρόνια από την τραγωδία στη Marfin [εικόνες]

5 χρόνια ατιμώρητοι οι οπαδοί του μίσους (όπως ο τσόγλανος δίπλα) και όχι μόνο αυτό, αλλά κυβερνάνε κιόλας

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της χώρας κατά του πρώτου Μνημονίου κατέληξε σε τραγωδία. Ακριβώς πέντε χρόνια πριν.

Ηταν 5 Μαΐου του 2010, όταν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι νεαροί κουκουλοφόροι έσπασαν την βιτρίνα της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου και άρχισαν να πετούν μολότοφ εντός της.
Το ισόγειο του κτιρίου πιάνει φωτιά αλλά κανείς δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, το σκηνικό άλλαξε, η φωτιά μεγάλωσε και από τα παράθυρα άρχισε να βγαίνει πυκνός μαύρος καπνός.


Από την φωτιά οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν και άρχισαν να ανοίγουν μπαλκονόπορτες και να στριμώχνονται στο μικρό μπαλκονάκι της πρόσοψης για να πάρουν ανάσα.

Η ένταση κλιμακώνεται, με ορισμένους διαδηλωτές να φωνάζουν στους υπαλλήλους «να καείτε ζωντανοί, ρε!» και να τους καλούν να πηδήξουν στο κενό.

Αλλοι συνειδητοποιώντας τι μπορεί να συμβεί τους ζητούσαν να βγουν από το κτίριο, ενώ υπήρχαν και αυτοί που συνέχισαν την πορεία τους.

Τα λεπτά κυλούσαν και ο καπνός γινόταν όλο και πιο πυκνός με τους τραπεζοϋπαλλήλους να προσπαθούν με κάθε τρόπο να βγουν από το κτίριο, πηδώντας ακόμη και από το μπαλκόνι.

Το BBC ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε πως υπάρχουν νεκροί με την Πυροσβεστική να το επιβεβαιώνει.

Οι αρχές εντόπισαν στις σκάλες μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη και στον δεύτερο όροφο στο γραφείο της την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια. Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, που κυοφορούσε, εντοπίστηκε λίγα εκατοστά μακριά από την μπαλκονόπορτα όπου προσπάθησε να φτάσει για να σωθεί.

Το πόρισμα ανέφερε πως αιτία του θανάτου ήταν ασφυξία από καπνό.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν έξω από το μοιραίο κτίριο και αφήνοντας λουλούδια τίμησαν τα αδικοχαμένα θύματα.