Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επετέθη κατά της εφημερίδας New York Times για το κύριο άρθρο της 22ας Μαΐου στο οποίο, υπό τον τίτλο «Μαύρα σύννεφα επάνω από την Τουρκία» η εφημερίδα τον επέκρινε για την εκστρατεία εκφοβισμού του τουρκικού Τύπου εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου.
«Ποιος είσαι; Είσαι εφημερίδα και πρέπει να κρατήσεις τη θέση σου», δήλωσε χθες το βράδυ ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συμποσίου, χαρακτηρίζοντας «ανήθικο» το κύριο άρθρο των New York Times και κατηγορώντας την εφημερίδα για «παραβίαση των ορίων της ελευθερίας» και για «ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας».
«Μπορείς να γράψεις κάτι τέτοιο κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ; Εάν το κάνεις, (ο Λευκός Οίκος) θα πράξει αμέσως τα δέοντα», είπε.
Στο κύριο άρθρο της περασμένης Παρασκευής οι New York Times κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι θέλει να φιμώσει τον ανεξάρτητο Τύπο της χώρας του. «Αυτό το είδος της βάρβαρης χειραγώγησης της πολιτικής διαδικασίας αποτελεί μεγάλο σφάλμα και θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την ήδη κακοποιημένη δημοκρατία στη χώρα», προειδοποιούσε το κύριο άρθρο κάνοντας λόγο για «μεγάλης κλίμακας εκστρατεία εκφοβισμού».
Ο Ερντογάν, που κατηγορείται για αυταρχισμό, στράφηκε τις τελευταίες ημέρες κατά της εφημερίδας Hurriyet έπειτα από την κάλυψη της καταδίκης σε θάνατο του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, συμμάχου της Άγκυρας.
Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Θανατική ποινή με 52% των ψήφων», έγινε στόχος των πυρών του φιλοκυβερνητικού Τύπου της Τουρκίας, διότι παρέπεμπε σε παραλληλισμό με το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2014, και ήταν ανάλογο με το ποσοστό του ανατραπέντα Αιγύπτιου προέδρου.
Εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του ομίλου Dogan, που εκδίδει τη Hurriyet, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «το νέο σύνταγμα και το προεδρικό σύστημα θα κλείσουν για πάντα τον δρόμο σε αυτούς τους πραξικοπηματίες».
Ο επίτιμος πρόεδρος του ομίλου, ο Αϊντίν Ντογάν, αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «ορισμένοι πολιτικοί προσπαθούν να μάς στιγματίσουν παρουσιάζοντάς μας ως αντιπάλους χωρίς την παραμικρή αιτιολόγηση», προσθέτοντας ότι διεκδικεί το δικαίωμα να εργάζεται «σε ένα περιβάλλον ελευθερίας, για το οποίο θα υπάρχει εγγύηση του νόμου».
«Επειτα από περισσότερο από μία δεκαετία συγκέντρωσης εξουσίας στα χέρια του ως ηγέτη της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της υλοποίησης του ονείρου του, της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα καταστήσει τον πρόεδρο, στη θέση του πρωθυπουργού, κύρια πολιτική αρχή», κατέληγε το κύριο άρθρο των New York Times.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου SONAR, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες από τον τουρκικό Τύπο, δίνει στο κυβερνών κόμμα το 41% των ψήφων, ποσοστό που σημαίνει ότι είναι πιθανόν ότι θα χρειασθεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού για πρώτη φορά στα 13 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το AKP.