09 Ιουνίου 2015

ΣΦΙΞΕ ΛΙΓΟ ΤΟΝ Κ@ΛΟ ΣΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ! Χριστοδουλοπούλου: Περίπου 100.000 οι μετανάστες που θα πάρουν ιθαγένεια!

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Τασία Χριστοδουλοπούλου αποκάλυψε πως με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεση της από το νομοσχέδιο που προωθεί για την Ιθαγένεια θα επωφεληθούν περίπου 100.000 μετανάστες.

Σε αυτό τον αριθμό υπολογίζονται μετανάστες και τα τέκνα τους διευκρίνισε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με τον Κώδικα Ιθαγένειας.

«Ζητήσαμε στοιχεία από τις υπηρεσίες μας σχετικά με το πόσοι μπορούν να ενταχθούν στο νόμο. Δεν θα φτάσουν ούτε στις 100.000 μαζί με τα παιδιά», σημείωσε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διαφωνεί η Νέα Δημοκρατία και δια του εισηγητή της Γιώργου Γεωργαντά που λέει ότι «δίνουμε λάθος σήμα» και «μπαίνουμε σε επικίνδυνους δρόμους».

Από την άλλη η κα Χριστοδουλοπούλου επισημαίνει πως «Θέλουμε έναν νόμο που να αντέξει στο χρόνο, να μην έχει άλλες δικαστικές περιπέτειες, να είναι συμβατός με το Σύνταγμα» τόνισε η Αναπληρωτής Υπουργός, ζητώντας από τη Βουλή να σταλεί «ένα μήνυμα κοινωνικής ένταξης και αποδοχής στα παιδιά αυτά».

«Η δεύτερη γενιά δεν είναι μετανάστες, γεννήθηκαν εδώ από επιλογή των γονιών τους», είπε και πρόσθεσε: «Τα βλέπουμε καθημερινά, δεν διαφέρουν από τα δικά μας παιδιά, έχουν τις ίδιες προτιμήσεις, τα ίδια αισθητικά πρότυπα».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα τίθενται τρεις προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας:

1) νόμιμη πενταετής παραμονή από ένα τουλάχιστον γονέα

2) το παιδί να έχει γεννηθεί μέσα στην πενταετία και να έχει εγγραφεί στην Α’ Δημοτικού και

3) να συνεχίζει να φοιτά όταν υποβάλλει την αίτηση.

Αν ένα παιδί γεννηθεί χωρίς να υπάρχει η πενταετής παραμονή, το δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας αποκτάται μετά από 10 έτη. Επίσης κατά τη στιγμή της δήλωσης για απόκτηση ιθαγένειας ένας από τους δύο γονείς πρέπει να έχει τουλάχιστον μία από τις άδειες που δίνει το κράτος.

Για τα παιδιά που ήρθαν πολύ μικρά εδώ και έχουν σπουδάσει σε ελληνικά σχολεία ορίζεται πως ιθαγένεια μπορεί να αποκτήσει όποιο παιδί έχει τελειώσει την εννεαετή εκπαίδευση.