05 Ιουνίου 2015

ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Υστέρηση εσόδων και τον Μάιο-Στα 2 δις ευρώ η μαύρη τρύπα το 5μηνο παρότι τα φέσια τους έχουν αυξηθεί 1 δις απ'την αρχή του χρόνου

Συνεχίστηκε η υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού και τον Μάιο διαμορφώνοντας ολοένα και χειρότερες συνθήκες μέσω της διαπραγμάτευσης για την κάλυψη του φετινού δημοσιονομικού κενού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάιο τα έσοδα ήταν περίπου 1 δισ. κάτω από τον στόχο ενώ συνολικά στο πεντάμηνο η μαύρη τρύπα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Εξέλιξη η οποία δημιουργεί έντονο προβληματισμό αφού η εικόνα αυτή έρχεται παρά τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τη ρύθμιση των οφειλών.

Είναι αντιληπτό ότι η κακή πορεία των εσόδων λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την λήψη νέων μέτρων για φέτος. Οι δανειστές επιμένουν στην ανάγκη για επιπλέον παρεμβάσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ φέτος με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αποκρούσει αυτές τις πιέσεις. Όσο όμως τα έσοδα υστερούν, τόσο θα αυξάνεται και η ανάγκη για νέα μέτρα.

Ασφυξία στο κράτος - Φέσια του δημοσίου ύψους 400 εκατ. μόνο τον Απρίλιο

Νέα αύξηση κατέγραψαν τον περασμένο Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου τους ιδιώτες, γεγονός που επιβεβαιώνει τη γενικευμένη οικονομική ασφυξία του κράτους, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Μόνο για τον μήνα Απρίλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς προμηθευτές, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και απλούς φορολογούμενους, κατέγραψαν αύξηση κατά 400 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του 2015, οι οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες έχουν αυξηθεί κατά 900 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 4,824 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2015 (Ιανουάριος - Απρίλιος, έναντι 4,429 δισ. ευρώ που κινούνταν στο τρίμηνο.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τις επιστροφές φόρων που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα στα 4,132 δισ. ευρώ, από 3,737 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαρτίου του 2015.

Πρωταγωνιστές σε όρους οφειλών παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι οφειλές τους, κατά τον μήνα Απρίλιο, έφτασαν στα 2,165 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Μόνο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,515 δισ. ευρώ, έναντι 1,387 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Οι οφειλές των υπουργείων και των εποπτευομένων φορέων τους ανήλθαν στα 478 εκατ. ευρώ, έναντι 394 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 304 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων κατήλθαν στα 235 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.

Ανοδικά κινήθηκαν τον ίδιο μήνα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων οι οποίες αυξήθηκαν στα 950 εκατ. ευρώ, από 903 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά από τις επιστροφές φόρων που δεν έχει αποδώσει το δημόσιο, αυτά αυξήθηκαν στα 692 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτο τετραμήνου από 688 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.