15 Ιουνίου 2015

Καλό καλοκαίρι... και ευτυχισμένο το 2014!

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

Κάθε μέρα που περνά οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία επιδεινώνονται. Με την παρούσα τάση οι συνθήκες στην ιδιωτική οικονομία για το δεύτερο εξάμηνο τείνουν να δημιουργήσουν τη χειρότερη περίοδο της τελευταίας πενταετίας της χρεοκοπίας.
Ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά και το ασφαλιστικό θα είναι άμεσος...

Η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2015 αυξήθηκε στο 26,6% από 26,1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Αυτό δείχνει πως η τάση μείωσης της ανεργίας από 27,8% στο α' τρίμηνο του 2014 σε 26,1% στο τέλος αλλάζει κατεύθυνση.

Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία γνωρίζουν πως οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει πολύ περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο και πως αναμένεται να κλιμακωθούν στο τέταρτο όταν εκλείψει η εκτόνωση της θερινής περιόδου με την ακμή της τουριστικής κίνησης.

Ανάλογες είναι οι συνθήκες στη μεταβολή του ΑΕΠ όπου μετά από ολιγόμηνη περίοδο θετικών μεταβολών, η οικονομία στο πρώτο τρίμηνο επέστρεψε στις αρνητικές μεταβολές έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2014.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνει τις χειρότερες προβλέψεις ακόμη και αυτής της στήλης που στάθηκε από τις πλέον δυσοίωνες για τις συνέπειες της αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα.

Η τραγική αποτυχία της διακυβέρνησης Τσίπρα-Βαρουφάκη με οικονομικούς όρους περιγράφεται από την εξής μεταβολή των δεδομένων: Σύμφωνα με το e-mail Χαρδούβελη θα χρειαζόταν περίπου 1 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Μετά από την ολιγωρία των τελευταίων μηνών χρειάζονται πλέον τουλάχιστον μέτρα 3 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1%.

Όλα αυτά για όποιον παρατηρούσε αντικειμενικά τις συνθήκες που διαμορφώνονταν μετά τη σκιά της προεκλογικής αβεβαιότητας μετά το καλοκαίρι του 2014, ήταν φανερά. Δυστυχώς από την κυβέρνηση όλες οι προειδοποιήσεις εξελήφθησαν σαν κινδυνολογίες οι οποίες είχαν σαν στόχο μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Σαν ύστατη λύση τώρα προβάλλεται η 9μηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που αποτελεί παράταση του μνημονίου, χωρίς να υπάρχουν σαφείς προθέσεις και ενδείξεις για το ποιες αλλαγές σε αυτό το διάστημα θα οδηγήσουν σε ευνοϊκότερους όρους για μια νέα συνθήκη-μνημόνιο το Μάρτιο του 2016.

Το βέβαιο είναι πως με τις παρούσες συνθήκες οποιαδήποτε παράταση σημαίνει παράταση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των συνθηκών.

Η κατάσταση που διανύει η χώρα αυτήν την εβδομάδα και ενδεχομένως και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν είναι κρίσιμη.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη δυναμική που θα μπορούσαν να πάρουν τα πράγματα μετά από κάποιους ατυχείς χειρισμούς και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης σε συνθήκες που η χώρα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ή έχει δεκαετίες να αντιμετωπίσει.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο διεθνή τύπο αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια περί Grexit. Αιχμηρές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας έγιναν τόσο από το σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζ. Γκάμπριελ όσο και από τον πρωθυπουργό της φίλης και γείτονος Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση απομόνωσης από το διεθνές πλέγμα των φίλων και συμμάχων της από την εποχή της αποβολής της επί Χούντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το δίλημμα της χώρας είναι αυτό που διατύπωσε προ ημερών ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος σε μια συνέντευξή του: "Λιτότητα με αλήθεια ή πείνα με ψέματα...".

capital.gr