08 Ιουνίου 2015

ΧΑΡΤΗΣ-Απώλεια αυτοδυναμίας για τον Ερντογάν-Πανηγυρίζουν οι Κούρδοι-Για πρώτη φορά εκλέχτηκαν 4 Χριστιανοί βουλευτές

Σε ήττα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών εξελίχθηκαν οι σημερινές εκλογές στην Τουρκία, με καταμετρημένο το 98% των ψηφοδελτίων.


Το κυβερνών κόμμα κερδίζει 259 έδρες εκ των 550, συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο, όπως μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, δηλαδή 131 και 82 έδρες.

Σημαντική πτώση καταγράφει το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, ενώ μεγάλη είναι η άνοδος του φιλοκουρδικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Όπως μετέδωσε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος πιθανότερη εξέλιξη είναι με βάση δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους είτε ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας είτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και προκήρυξη νέων εκλογών.