Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις όλα μεταφέρονται για το Σάββατο, καθώς, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση των ηγετών ούτε το βράδυ ούτε την Παρασκευή.
Το βέτο Σόιμπλε και οι 4 όροι που θέτει
- Στο πλευρό του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, κ. Σόιμπλε τάχθηκαν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών, οι γνωστοί "δορυφόροι" της Γερμανίας
- Πληροφορίες αναφέρουν πως εκείνος διέκοψε το Eurogroup αντιδρώντας στην ύπαρξη δύο κειμενων, ένα των δανειστών και ένα της ελληνικής κυβέρνησης
- Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως στο Eurogroup πως πολλοί υπουργοί αντέδρασαν με τις προτάσεις των Θεσμών
- Μεταξύ άλλων, ο κ. Σόιμπλε απαιτεί από την Αθήνα να ζητήσει επίσημα παράταση του προγράμματος
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές είναι κρίσιμες και δύσκολες και μέσα σε αυτό το δραματικό κλίμα, υπάρχει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε που σύμφωνα με πληροφορίες κάνει ότι μπορεί για να δυναμιτίσει το κλίμα.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προερχόμενες από πηγές το ΔΝΤ, το Ταμείο δέχθηκε η αποπληρωμή των δόσεων και της πρώτης δόσης της ΕΚΤ τον Ιούλιο να πληρωθούν από τον ESM και η Αθήνα να πληρώσει τον μηχανισμό το 2023. Και ενώ όλοι συμφώνησαν σε αυτό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε τα τίναξε όλα στον αέρα και έθεσε βέτο.
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός, σύμφωνα με δημοσιεύματα της χώρας του ζητάει 4 σκληρούς όρους ώστε να υπάρξει συμφωνία:
1. Επίσημο αίτημα της Ελλάδας για παράταση
2. Συμφωνία για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
3. Έγγραφο που η Ελλάδα να αποδεικνύει ότι μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της
4. Επίσημη διαβεβαίωση ότι στις 30 Ιουνίου θα πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ
Νωρίτερα και ενώ η πρόταση των δανειστών χαρακτηρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως βαρβαρότητα και Αρμαγεδδών, μέσα στο Eurogroup υπήρξε υπουργός Οικονομικών που δήλωσε πως αυτό το κείμενο των Θεσμών είναι επιεικές και μαλακό.
Και αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο οποίος μαζί με άλλους πέντε υπουργούς, τους λεγόμενους ως δορυφόρους της Γερμανίας εξέφρασαν την άποψη πως αυτό το κείμενο ήταν πολύ light και θα δυσκολευτούν να το περάσουν από τα κοινοβούλια των χωρών τους.
Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο ο κ. Σόιμπλε και οι "φίλοι" του απειλούν πως ακόμα κι αν υπάρξει μία συμφωνία αυτή μπορεί και να μην περάσει από τα ξένα κοινοβούλια, κάτι που θα προκαλέσει ακόμα μία εμπλοκή στη διαδικασία.
Μάλιστα, ήταν τέτοια η αντίθεσή τους σε αυτό το κείμενο των Θεσμών, που ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως αυτό το κείμενο προδίδει τα Μνημόνιο, θέλοντας να δείξουν πως θα περίμεναν πολύ πιο σκληρά μέτρα.
Πέρα από αυτό όμως, ο κ. Σόιμπλε ήταν εκείνος που κατάφερε να διακόψει τη συνεδρίαση του Eurogroup το μεσημέρι, μαζί με άλλους 7 υπουργούς, καθώς έδειχναν να αντιδρούν στην ύπαρξη των δύο προτάσεων, μία των δανειστών και μία της κυβέρνησης.
Μάλιστα, αυτό το μπλογκ των υπουργών φέρονται να ζήτησαν οι Θεσμοί να εξετάσουν τις ελληνικές προτάσεις και να τις ενσωματώσουν στο δικό τους κείμενο.