05 Ιουνίου 2015

Δημοσκόπηση Alco: 75% των πολιτών τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ

-Διχασμένοι στο ενδεχόμενο εκλογών οι πολίτες - Συμφωνία θέλει το 50% των ερωτηθέντων ακόμα και αν θιγούν οι κόκκινες γραμμές - Μειώνεται από τις 15 μονάδες η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου- Πόσο δημοφιλείς είναι στους πολίτες, Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς
Οι Έλληνες θέλουν συμφωνία; Θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ακόμα κι αν αυτό έχει κόστος; Εμφανίζονται διχασμένοι στο ενδεχόμενο εκλογών;

Δημοσκόπηση της Alco, για λογαριασμό του newsit.gr, απαντά σε φλέγοντα ερωτήματα.

Πιο αναλυτικά:

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου – παρότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο – η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Alco μειώνεται από τις 15 στις 11 μονάδες. Το Ποτάμι κρατά τις δυνάμεις του όπως και το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή υποχωρεί και ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται λίγο πάνω από το όριο εκπροσώπησης στην Βουλή.

ΣΥΡΙΖΑ 31,3%
ΝΔ 20,4%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,8%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 5,2%
ΚΚΕ 4,5%
ΑΝΕΛ 3,2%
ΠΑΣΟΚ 3,5%


Η πρόθεση ψήφου έχει ασφαλώς σχετική αξία. Όχι τόσο γιατί βρισκόμαστε τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, όσο γιατί, αν πάμε σε εκλογές, πολλά θα κριθούν από το λόγο που θα τις προκαλέσει, το διακύβευμα τους, αλλά και τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα πραγματοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, με ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας όμως να παίρνει αποστάσεις από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει και σε μείωση της (μεγάλης πάντα) διαφοράς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα κινούνται στα επίπεδα των ποσοστών τους των βουλευτικών εκλογών.


Πολύ σημαντικό εύρημα είναι ότι οι πολίτες σε ποσοστό 45% ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία ακόμα κι αν παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της. Είναι μεγαλύτερο το κομμάτι της κοινωνίας που θέλει συμφωνία, από εκείνο που προκρίνει μια ανυποχώρητη στάση. Το 50%, έναντι του 41%, ζητά συμφωνία ακόμη και αν η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει σε κάποιες από τις κόκκινες γραμμές της, ενώ το 45% πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνία που δεν ικανοποιεί τις θέσεις μας, έναντι του 39% που προκρίνει στην περίπτωση αυτή τις εκλογές. Το πιο σημαντικό εδώ, είναι ότι η κοινωνία εμφανίζεται σχεδόν μοιρασμένη, σε δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Πέρα από το ότι αυτό δυσχεράνει τις πολιτικές αποφάσεις, το πιο σημαντικό είναι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ιδιαιτέρως δυσάρεστες εντάσεις και διχαστικές λογικές.

Οι πολίτες δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι θέλουν πάση θυσία να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 74%) δεν θέλει να ακούει για άλλο νόμισμα παρά μόνο για το ευρώ.


Ξεκάθαρα είναι τα πράγματα και όταν οι πολίτες ερωτώνται τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Οι μισοί ζητούν υποχώρηση και ένα ποσοστό 41% ζητάει να αντισταθούμε,δεν είναι μικρό όμως και το ποσοστό εκείνων που θέλει πρόωρες εκλογές αφού φτάνει το 37%.

Οι Έλληνες θέλουν συμφωνία, θέλουν η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ακόμα κι αν αυτό έχει κόστος, εμφανίζονται διχασμένοι στο ενδεχόμενο εκλογών, με πλειοψηφία εκείνους που δεν τις επιθυμούν και διψούν για την επίτευξη συμφωνίας.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί επίσης ότι δεν είναι σε καλό δρόμο η κυβέρνηση όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται. Το ποσοστό αυτό είναι 47%.


Τα δυο πρόσωπα που κρίνονται για την στάση τους στις καταιγιστικές εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς.

Οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να έχουν θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες.

Όσο για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αξιολογούν θετικά την συμπεριφορά του παρά τις επικρίσεις που δέχεται. Θετικά τον αξιολογεί το 46% και αρνητικά το 39%.

Η δημοσκόπηση έγινε στις 3 και 4 Ιουνίου από την εταιρεία Alco για το Newsit σε 1.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε όλες τις κάρτες: