Συνεδριάζει η Επιτροπή για το Χρέος, στην έναρξη και ο Τσίπρας - Απών ο Παυλόπουλος, τις εντυπώσεις έκλεψε ο Σταμάτης Κραουνάκης - «Η κυβέρνηση νομιμοποιείται να μην πληρώσει το χρέος γιατί δεν το δημιούργησε» υποστήριξε η Πρόεδρος της Βουλής
Ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος με την εισαγωγική τοποθέτηση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην οποία άλλωστε ανήκει και η πρωτοβουλία για την συγκρότηση της επιτροπής και του συντονισμού του έργου της για την έρευνα της νομιμότητας του δημόσιου χρέους.
Το παρών δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπουργοί όπως οι Δημήτρης Στρατούλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Νικολόπουλος, Θεανώ Φωτίου κ.α., ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Αλέξης Μητρόπουλος και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, παρόντες είναι ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης.
Η κα. Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε «κανονιοβολισμούς» κατά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ελληνική κυβέρνηση. «Ο κ. Γιούνκερ αξιώνει την υποταγή του λαού» είπε η Πρόεδρος της Βουλής για να προσθέσει « παρασιωπά ότι επί πρωθυπουργίας του συγκροτήθηκε ένα σκανδαλώδες πλαίσιο φοροδιαφυγής που προσφάτως αποκαλύφθηκε με τα Luxleaks και επέτρεψε σε εκατοντάδες επιχειρήσεις – πολλές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – να φοροδιαφεύγουν. Αποτέλεσμα η απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο». «Με ποιο ηθικό επιχείρημα και νομιμοποίηση επιχειρείται να κανοναρχηθεί ένας λαός που δεν έφταιξε. Να υποταχθεί στο όνομα του χρέους που διόγκωσαν οι ίδιοι εκείνοι που αναλαμβάνουν να υποδείξουν τους τρόπους αποπληρωμής τους» αναρωτήθηκε η Πρόεδρος.
Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκε υπερ της μη πληρωμής των επόμενων δόσεων του δανείου όχι τόσο με πολιτικοοικονομικά κριτήρια αλλά πολιτικονομικά!
«Η σημερινή κυβέρνηση που δεν έχει συμπράξει ούτε στη δημιουργία ούτε στην διόγκωση, νομιμοποιείται να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία και επιχειρήματα για αμφισβήτηση του χρέους και τουλάχιστον για αναστολή κάθε ενέργειας αποπληρωμής του, όσο αυτή θέτει σε διακινδύνευση τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και τη δημοκρατία. Η επιταγή αποπληρωμής ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, ήταν και είναι υποτέλεια» είπε χαρακτηριστικά.
Τι λένε τα επίσημα πρακτικά του ΔΝΤ;
Ο κ. Τουσέν αποκάλυψε ότι η Επιτροπή έχει στην κατοχή της έγγραφο του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη προς την τότε Ελληνική κυβέρνηση με ημερομηνία 25.3.2010 με το οποίο την πληροφορούσε με λεπτομέρειες για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις ενός Μνημονίου χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τουσέν το έγγραφο Ρουμελιώτη επισήμαινε πως θα γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και μεγάλης κλίμακας μείωση των κρατικών δαπανών που θα φέρει απότομη μείωση του ΑΕΠ. Σημείωνε δε πως το χρέος δεν θα μειωθεί αλλά το 2013 θα έφτανε στο 150% του ΑΕΠ. «Είναι προφανές» σημείωσε ο κ. Τουσέν «πως το ΔΝΤ γνώριζε πως τα μέτρα που υπαγόρευε θα είχαν τρομερό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».
Εκτός αυτού, ο ίδιος υποστήριξε ότι η Επιτροπή έχει στην διάθεσή της τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΝΤ την περίοδο λίγο πρίν την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο.
Ο κ. Τουσέν ανέφερε ότι από τις τοποθετήσεις των διευθυντών του ταμείου και εκπροσώπων των κρατών – μελών του καταγράφονται οι «ψευδείς» διαβεβαιώσεις Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών πως το Μνημόνιο δεν γίνεται για να διασωθούν οι δικές τους τράπεζες.
«Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά» είπε ο κ. Τουσέν «περίπου 10 από τους 24 διευθυντές του ΔΝΤ διαμαρτυρήθηκαν για το πρόγραμμα που προτάθηκε για την Ελλάδα. Επισήμαναν ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει χώρα που το χρέος της δεν είναι βιώσιμο… Αντίθετοι τότε ήταν εκπρόσωποι χωρών όπως της Ελβετίας της Βραζιλίας κ.α. που υποστήριξαν ότι το επιλεγόμενο πρόγραμμα επιχειρεί να σώσει τις γαλλικές, γερμανικές και Ολλανδικές τράπεζες. Το είπαν και είναι καταγεγραμμένο στα επίσημα πρακτικά. Στα πρακτικά επίσης υπάρχει και η απάντηση της άλλη πλευράς. Ο Γάλλος, ο Γερμανός και ο Ολλανδός απάντησαν πως οι τράπεζές τους δεν θα πωλήσουν ελληνικά ομόλογα για τα επόμενα δύο χρόνια και ξέρουμε όμως ότι πώλησαν. Εγινε δηλαδή ψευδής δήλωση».
«Ο Τρισέ με τον Στρός Κάν την Μέρκελ και τον Σαρκοζί» είπε ο κ. Τουσέν «με την συνενοχή του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου δημιούργησαν ένα πλαίσιο ενεργειών ώστε να υποχρεώσουν την Ελλάδα να υπογράψει το δάνειο… Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις παρανομίας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε».
Κατά την διήμερη συνεδρίαση θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών που πραγματοποίησαν το επιστημονικό προσωπικό – μέλη της επιτροπής αναφορικά με την διόγκωση του ελληνικού χρέους και με την νομιμότητά του. Σύμφωνα με πληροφορίες το προκαταρκτικό πόρισμα θα περιλαμβάνει συμπεράσματα για την πορεία της εθνικής οικονομίας από το 1980 εως και σήμερα ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στα πέντε τελευταία χρόνια του μνημονίου, στις αμυντικές δαπάνες, σε άλλες δημόσιες προμήθειες όπως της Siemens κ.α.
Μήνυμα Προέδρου της Δημοκρατίας
Απών από την συνεδρίαση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος όμως έστειλε γραπτό χαιρετισμό που διάβασε η κα. Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Παυλόπουλος εξηγεί ότι η συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο καθιστά αδύνατη την συμμετοχή του στην συνεδρίαση και εκφράζει την «ειλικρινή αναγνώριση» στην έρευνα της επιτροπής. Επισημαίνει τέλος τα «αδιαμφισβήτητα» εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Από νωρίς στη Βουλή ο Τσίπρας
Κλεισμένος στο γραφείο του στην Βουλή από νωρίς το πρωί ήταν σήμερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο των οριακών διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας. Ο πρωθυπουργός εισήλθε στην κοινοβουλευτική πτέρυγα του κοινοβουλίου γύρω στις 8:30 το πρωί και τώρα παρίσταται στην έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος όπου θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνητών. Αρκετοί πάντως εκτιμούν πως η παρουσία του πρωθυπουργού στην Επιτροπή που επιχειρεί να ερευνήσει εάν το χρέος ή μέρος του είναι παράνομο, ποιες κυβερνήσεις συνέβαλαν στην διόγκωσή και αν η Ε.Ε. συνέβαλε στην δημιουργία του απεχθούς χρέους στέλνει μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς τους δανειστές. Επιπροσθέτως, με την παρουσία του δείχνει πως στηρίζει απόλυτα τις πρωτοβουλίες της Προέδρου της Βουλής και πως επιδιώκει την πλήρη αποκατάσταση της σχέσης με την κα. Ζωή Κωνσταντοπούλου που το τελευταίο διάστημα είχε διαρραγεί . Ο πρωθυπουργός άλλωστε γνωρίζει πως το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί την συμβολή και την στήριξη των κορυφαίων στελεχών του.
Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ