22 Ιουνίου 2015

Από ΕΡΤ έγινε… ΣυριζΕΡΤ

Η ΕΡΤ μπήκε από τις 11 Ιουνίου στη «νέα εποχή», όπως θέλει να ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές, ακόμα και εντός των τειχών του Ραδιομεγάρου, που λένε ότι μετατρέπεται αφενός σε κομματικό τσιφλίκι με «βόλεμα» ημετέρων, αφετέρου σε «Πολυτεχνείο 2015», μοιράζοντας «επαναστατικά παράσημα» κατά πλειονότητα μαζί με θέσεις στον δημόσιο φορέα.

Όσοι τέθηκαν εκτός ΕΡΤ προ διετίας θεωρούν a priori δεδομένη την επανένταξή τους με το επιχείρημα του «αγώνα» και, προφανώς, μια δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να συνιστά… καταφύγιο κομματικών και κυβερνητικών στελεχών. Φυσικά, στη χώρα του παραλόγου υπάρχει πάντα μια ανάλογη δημόσια τηλεόραση. Διότι ο εργαζόμενος νιώθει δικαιωμένος, επειδή θεωρεί ότι… μάτωσε για το ιδεώδες της «ελεύθερης και ακηδεμόνευτης ραδιοτηλεόρασης» – ενώ δεν είχε χυθεί σταγόνα αίματος όταν είχε προσληφθεί στην ΕΡΤ με ρουσφέτι…

Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει, εξ αρχής, την ΕΡΤ σε κάτι από… «Κόκκινο» είναι εμφανές από τις επιλογές προσώπων σε καίριες θέσεις. Επί παραδείγματι, η «Αυγή», εκτός από βουλευτές και υπουργούς (βλ. Νίκο Φίλη), βγάζει και υψηλά ιστάμενα στελέχη στην ΕΡΤ. Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσληφθεί ο τέως διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Σταύρος Καπάκος, και μάλιστα με σύμβαση μετακλητού υπαλλήλου, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου, Λάμπη Ταγματάρχη, και με αντικείμενο την επιμέλεια του τηλεοπτικού προγράμματος και ειδικότερα των ενημερωτικών εκπομπών.

Η, δε, σκυτάλη του πρωινού προγράμματος έχει περάσει στη Μαριλένα Κατσίμη, από τους πρωτοστάτες της επί μακρόν απεργίας των εργαζομένων της ΕΡΤ. Η τέως γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, που εκπροσώπησε επάξια τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί διετία, δεν κατήλθε καν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ένωσης – ευλόγως, διότι ετοιμαζόταν για την πανηγυρική επάνοδό της στην ΕΡΤ, και ξεκίνησε εκπομπές μαζί με τον Γιάννη Δάρρα. Μάλιστα, στην πρώτη τους εκπομπή, ο τέως παρτενέρ της Κατσίμη και νυν διευθυντής του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, παρενέβη τηλεφωνικά για να δώσει… ευχές.

Ο Αρβανίτης είχε καθυβρίσει τον Αντώνη Σαμαρά από μικροφώνου, σε μια υπόθεση που έφτασε έως την ΕΣΗΕΑ. Ανάμεσα στους «6» ήταν και η τότε γ.γ. της ΕΣΗΕΑ, Μαριλένα Κατσίμη, και συμπαρουσιάστρια με τον Κώστα Αρβανίτη στην πρώην ΕΡΤ. «Όχι» ψήφισε τότε και ο α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης, Γιώργος Γιουκάκης, και παλιότερα υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα, βέβαια, ο Κ. Αρβανίτης ελέγχθηκε πειθαρχικά και του επεβλήθη η ποινή της… επίπληξης.

Για τον «αγώνα» του και για την πορεία του στο ραδιόφωνο της ERT Open, ο Γ. Γιουκάκης ανταμείφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας…

Στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου επικρατεί, πλέον, ένας άτυπος «εμφύλιος» μεταξύ ΝΕΡΙΤικών και ΕΡΤικών. Οι τελευταίοι, που επί διετία συνέβαλαν στην ΕΡΤ Open, έλαβαν το «παράσημο» της επανόδου στην ΕΡΤ, επέστρεψαν στα γραφεία και στα στούντιο και θεωρούν de facto δεδομένο την εργασιακή «ανωτερότητα», εν συγκρίσει με τους συναδέλφους τους. Στα… αφτιά μας έφτασαν καταγγελίες για παραγκωνισμό αρκετών δημοσιογράφων που εργάζονταν επί ημερών ΝΕΡΙΤ στην Αγία Παρασκευή. «Αν δεν ήσουν στην ERT Open, τότε σε θεωρούν μηδενικό. Γιατί, επειδή εμείς είχαμε δουλειά και αυτοί όχι;» είναι μία από τις απορίες που ακούς. Και αποδεικνύεται και επί του πρακτέου, καθώς η κυβέρνηση τοποθέτησε προσωρινούς (και, ως γνωστόν, ουδέν μονιμότερον) επικεφαλής στα τμήματα όσους δεν είχαν σχέση με τι ΝΕΡΙΤ, επισημοποιώντας τον εν λόγω «εμφύλιο».

Έπεσε ξύλο στο αθλητικό της ΕΡΤ

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ ΝΕΡΙΤικών και ΕΡΤικών είναι τα εξής περιστατικό, που έλαβε χώρα στο αθλητικό τμήμα: Δημοσιογράφος προπηλάκισε γυναίκα συνάδελφό του, που ασκεί γραμματειακή υποστήριξη στα γραφεία της ΕΡΑ σπορ! Αρχικά διαπληκτίστηκαν ύστερα από διαφωνία για το πρόγραμμα και, κατόπιν, τα πνεύματα οξύνθηκαν, με αυτόπτες μάρτυρες να επιβεβαιώνουν ότι ο δημοσιογράφος πέταξε πάνω της ένα γραφείο – ευτυχώς η γυναίκα δεν χτύπησε! Η εργαζόμενη της ΕΡΤ άρχισε να τρέμει και κάπου εκεί το επεισόδιο έλαβε τέλος, προτού πάρει κι άλλες ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η διοίκηση της ΕΡΤ έχει αρχίσει τις διαδικασίες για ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ η εργαζόμενη απειλεί με μηνύσεις.

Εξυπακούεται ότι στις αλλαγές της ΕΡΤ θέλει ρόλο και θέση και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Και η πρώτη δημόσια αιτίαση του Πάνου Καμμένου μας γύρισε 49 χρόνια πίσω, καθώς ζήτησε να επανέλθει στη δημόσια τηλεόραση η εκπομπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Προφανώς, ο Πάνος Καμμένος δεν θυμάται την έναρξη της ΤΕΔ, αφού γεννήθηκε το 1965, αλλά, ως υπουργός Αμύνης, φρόντισε να… την αναστήσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε στον πρόεδρο της ΕΡΤ, Διονύση Τσακνή, ότι τα πρώτα δείγματα της δημόσιας τηλεόρασης είναι πολύ αρνητικά. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, στο δελτίο της νοηματικής, η εκφωνήτρια, αλλά και η παρουσιάστρια για ΑμεΑ ξεκίνησαν με τις ειδήσεις της ημέρας: οι διαπραγματεύσεις, το ΔΝΤ, η Ευρώπη, το χρέος. Ακολούθησε κείμενο για τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις και «έπαιξαν» πλάνα Τσίπρα. Στη συνέχεια μεταδόθηκε ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά η παρουσιάστρια της νοηματικής κάλυψε όλη την οθόνη και δεν προβλήθηκε κανένα πλάνο, είτε του Αντώνη Σαμαρά είτε άλλου πολιτικού αρχηγού!