03 Ιουνίου 2015

Πως η Ελλάδα έμεινε μόνη απέναντι σε όλους-Οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να ζήσουν χωρίς την Ελλάδα

-Foreign Policy: Οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να ζήσουν χωρίς την Ελλάδα
-New York Times: Πώς η Ελλάδα απέμεινε μόνη απέναντι στο ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης
-«Bild»: H Μέρκελ θα σώσει την Ελλάδα με οποιοδήποτε κόστος

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη στους αναλυτές είναι πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμμαχήσει με την γερμανική πλευρά εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας τις ίδιες πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας από το 2010 και έπειτα

Η ώρα της κρίσης φαίνεται πως πλησιάζει για την Ελλάδα και η έκτακτη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τους ενδιαφερόμενους για το ελληνικό ζήτημα - πλην της ίδιας της χρεωμένης χώρας - το βράδυ της Δευτέρας δείχνει ξεκάθαρα ένα πράγμα: ότι η Ελλάδα έχει απομονωθεί πολιτικά.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο αρθρογράφος των New York Times Jim Yardley σε δημοσίευμά του που διερευνά τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έχασε σταδιακά όλες τις συμμαχίες της στην Ευρώπη.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν πιστωτές της χώρας που προσπαθούν να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον της. Ωστόσο, η λίστα των ατόμων που παρευρέθησαν αποκαλύπτει σύμφωνα με αναλυτές πως η ελληνική αριστερή κυβέρνηση έχει απομείνει ολομόναχη πολιτικά και πώς η υπόσχεσή της να καταργήσει τις πολιτικές οικονομικής λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία βρίσκει ομόφωνη αντίθεση στην Ευρώπη», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Υπήρξε μία ευκαιρία για αλλαγή πορείας», λέει ο Paul De Grauwe, καθηγητής στο London School of Economics and Political Science, ο οποίος είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές της λιτότητας. «Ωστόσο για κάποιο λόγο οι απόψεις του βορρά - της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας - επικράτησαν. Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή εκεί υπάρχει η δύναμη. Η δύναμη του χρήματος.»

Η συνάντηση της Δευτέρας στο Βερολίνο έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι κοντά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, η ομάδα του Βερολίνου φέρεται να ολοκλήρωσε την Τρίτη μια πρόταση για την Αθήνα, η οποία ενδεχομένως προσφέρει κάποια δημοσιονομική ευελιξία, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του είχε ήδη διαβιβάσει έναν κατάλογο με «ρεαλιστικές» μεταρρυθμίσεις στους πιστωτές.

«Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν», δηλώνει ο Julian Rappold, αξιωματούχος του Γερμανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. «Αυτή είναι μία από τις τελευταίες προσπάθειες για συμβιβασμό και συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν λίγο πολύ χάσει την υπομονή τους.»

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη στους αναλυτές είναι πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμμαχήσει με την Γερμανική πλευρά εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας στην ουσία τις ίδιες πολιτικές λιτότητας που κάποιοι θεωρούν ότι οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας από το 2010 και έπειτα.

Αν και τον πρώτο καιρό μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού οικονομιών Γιάνη Βαρουφάκη με Ευρωπαίους ηγέτες με σκοπό τη δημιουργία συμμαχιών έδειχναν να αποδίδουν καρπούς, πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά για την Ελλάδα, τονίζει το δημοσίευμα.

Με την πάροδο του χρόνου, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να κατηγορούν τους Έλληνες ομολόγους τους για χρήση τακτικών αντιπαράθεσης και να διαμαρτύρονται ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν επειδή οι Έλληνες ηγέτες αρνούνται να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μέτρα σε αντάλλαγμα για τις τελευταία κεφάλαια διάσωσης.

«Οι Ιταλοί αξιωματούχοι εξοργίστηκαν όταν ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε το χρέος της Ιταλίας ως «μη βιώσιμο» και οι χώρες της Βαλτικής θύμωσαν όταν ο κ. Τσίπρας επέκρινε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», εξηγεί ο αθρογράφος.

Μέχρι το 2012, φαινόταν πως η Γαλλία θα μπορούσε να συμμαχήσει με τις χώρες της νότιας Ευρώπης ενάντια στη Γερμανία. Όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ, και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν μεταξύ των ηγετών που προσκλήθηκαν από την  Μέρκελ στη συνάντηση του Βερολίνου.

Παρά την αλλαγή του κλίματος που περιγράφεται παραπάνω, η Daniela Schwarzer, διευθύντρια του τμήματος έρευνας στο German Marshall Fund προειδοποιεί ότι η τρέχουσα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μια ευρεία έγκριση των πολιτικών λιτότητας.

«Κάθε κυβέρνηση έχει διαφορετικούς λόγους για τους οποίους υποστηρίζει τώρα τη γερμανική θέση», τονίζει η Schwarzer και εξηγεί: «Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν ήδη επιβάλλει σκληρές μεταρρυθμίσεις και περικοπές του προϋπολογισμού. Εφόσον είναι σε αντιπαράθεση με λαϊκά πολιτικά κινήματα στις χώρες τους, δεν θέλουν να υποστηρίξουν την λαϊκή ελληνική κυβέρνηση. Δεν θέλουν να δείξουν ότι η ψήφος σε ένα τέτοιο κόμμα μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικές πολιτικές αλλαγές.»

Foreign Policy: Οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να ζήσουν χωρίς την Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη. Ο χρόνος εξαντλείται και ομοίως η υπομονή των πιστωτών. Κι όμως, η αίσθηση των Ευρωπαίων είναι ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στην ένωση.

Όπως αναφέρει το Foreign Policy, η κοινή γνώμη στη Γερμανία, κατά πλειοψηφία, επιθυμεί την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Άποψη που δείχνει να συμμερίζεται και μια σημαντική ομάδα επενδυτών, πάντα σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Μάλιστα, και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος «μόλυνσης» φαίνεται να εκτιμάται ως μικρός.

Όλα αυτά δείχνουν πως η πορεία της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να καταλήξει όπως ξεκίνησε. Το 2000 μπήκε στην ένωση με το επιχείρημα ότι «είναι μια μικρή χώρα και δεν θα έχει τόση σημασία. Το άρθρο διερωτάται: Να ισχύει πλέον αυτό; Ή, μήπως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη επιστρέφει στην ανάκαμψη, η Ελλάδα παλεύει ακόμη;

Το τελευταίο κεφάλαιο

Το τελευταίο κεφάλαιο στην ελληνική Ιστορία, αναφέρει το άρθρο, ξεκίνησε τον Ιανουάριο με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με την υπόσχεση ότι θα τερματίσει τη λιτότητα και θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη. Από τότε υπήρξε μια ανταλλαγή κατηγοριών και μια προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει νόμους που συνδέονταν με το μνημόνιο. Μόνο που έτσι ούτε να χρηματοδοτηθεί θα μπορούσε, ούτε και να επικυρώσει τη θέση της στο ευρώ. Για να φτάσει στο σημείο να πρέπει να πληρώσει στις 5 Ιουνίου το ΔΝΤ και να κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Το άρθρο αναφέρει: «Τον μόνο που μπορεί να κατηγορήσει η ελληνική κυβέρνησης είναι τον εαυτό της., Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ''κάψει'' το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο και την καλή θέληση, ίσως λόγω της έλλειψης εμπειρίας ή ύβρεως (ή και τα δύο), χωρίς απτή πρόοδο. Και καθώς η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και η πίεση των υποχρεώσεών της γίνεται μεγαλύτερη, το Grexit φαντάζει ως μια δυνατότητα. Κάτι που πλέον παραδέχεται και η Λαγκάρντ».

Ο εφησυχασμός

Ειδικά για την Λαγκάρντ, το άρθρο αναφέρει πως έντυσε την κατάσταση με έντονα χρώματα ώστε να στείλει στους Έλληνες συνομιλητές της το μήνυμα ότι ο χρόνος τελειώνει και απαιτείται συγκεκριμένη δράση. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια κλήση αφύπνισης, εκτός και αν η χώρα οδεύσει προς τη χρεοκοπία.

Ο εφησυχασμός είναι ευρέως διαδεδομένος - μεταξύ των σχολιαστών, των επενδυτών, ακόμη και των φορέων χάραξης πολιτικής -, θεωρώντας πως ακόμη και την ύστατη στιγμή θα υπάρξει μια λύση. Αυτό έχει ενισχυθεί από την πεποίθηση ότι ο κίνδυνος μετάδοσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι περιορισμένος σε σύγκριση με την περίοδο 2011-2012, κυρίως λόγω της προθυμίας της ΕΚΤ να απορροφήσει κρατικά ομόλογα. Η, δε, βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της περιφέρειας των χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, βοηθά επίσης να κατευναστούν οι ανησυχίες.

Το πολιτικό έδαφος

Κατά το άρθρο, τις επόμενες εβδομάδες θα μετατοπισθεί το έπος του ελληνικού χρέος σε πολιτικό έδαφος. Οι πιστωτές και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα αναγκαστούν να εξετάσουν μια σειρά από άσχημα σενάρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής δεδομένα: η Ελλάδα να κηρύξει χρεοκοπία, να μην πληρώσει το ΔΝΤ, να εισάγει ελέγχους κεφαλαίων, να υπάρξει αναταραχή στις αγορές και να αυξηθούν τα CDS.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό του εν λόγω σεναρίου είναι ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα αρχίσουν να εξετάζουν την αποχώρηση ενός μέλους που δεν μπορεί να ακολουθήσει τους κανόνες και έτσι να σπάσουν το «χρυσό κανόνα» που θέλει να μην υπάρχει έξοδος από το ευρώ.

Για να καταλήξει το άρθρο: «Με την άρνησή τους να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να κρατήσουν την Ελλάδα εντός της νομισματικής ένωσης, αυτές οι χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο - αδιανόητο μέχρι πολύ πρόσφατα - ότι θα είναι σε θέση να φύγει μια χώρα (η Ελλάδα) χωρίς να σπάσει η υπόλοιπη δομή. Πώς θα γίνει αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά αυτή τη φορά το Grexit είναι πραγματικά στο τραπέζι και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, είναι πιθανό να λάβουν μια νέα δραματική στροφή».

«Bild»: H Μέρκελ θα σώσει την Ελλάδα με οποιοδήποτε κόστος

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο διαφωνεί έντονα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

H Μέρκελ θα σώσει την Ελλάδα με οποιοδήποτε κόστος, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση των Αθηνών με τους πιστωτές της.

Η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί για την καγκελάριο της Γερμανίας θέμα υψίστης προτεραιότητας, όπως επισημαίνει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας.  

«Οι δανειστές της Ελλάδας θέλουν να στείλουν μία τελευταία λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Σήμερα πρόκειται να σταλεί η λίστα αυτή στην Αθήνα», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου σήμερα το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει στις αποσκευές του τη λίστα των Αθηνών».

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο διαφωνεί έντονα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η Λαγκάρντ δεν θέλει να δοθούν περισσότερο χρήματα στην Ελλάδα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει πρώτα τις δεσμεύσεις της. Σε αντίθεση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι έτοιμη για περαιτέρω υποστήριξη προς την Αθήνα.

Ακόμη και αν τελικά χρειαστεί κι άλλο κούρεμα  του χρέους. H Mέρκελ ξέρει επίσης πως η Αθήνα μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτει η εφημερίδα.

Σε άλλο δημοσίευμά της,  η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει πικρόχολα την μέχρι τώρα στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της.

«Ο Αλέξης Τσίπρας εκβιάζει ψυχρά την Ε.Ε», γράφει η εφημερίδα Bild, επισημαίνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος στις θέσεις του και ήρεμος, ακολουθώντας τα όσα του λένε οι σύμβουλοί του.

O Aλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως, στους κόλπους της Ε.Ε υπάρχουν πολλοί που τάσσονται ανοικτά κατά της αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ.

Ακόμα και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποκάλεσε τον Τσίπρα ως «φίλο». Η εφημερίδα θεωρεί πως εκεί ακριβώς βασίζεται η μέχρι τώρα στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές , στις "φωνές" που αντιτίθενται στο «Grexit».

Τέλος, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας αναφέρει τα σημαντικότερα σημεία στην λίστα που έχει ήδη στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση.