06 Ιουνίου 2015

Υπέρ της έκδοσης Ρώσου που ισχυρίζεται ότι είναι ομοφυλόφιλος τάχθηκε ο Άρειος Πάγος

Ο 30χρονος ζητούσε να μην εκδοθεί στη Ρωσία ισχυριζόμενος ότι λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού κινδυνεύει να υποστεί κακομεταχείριση και διώξεις - Κατηγορείται για υπεξαίρεση 20.000-30.000 ρούβλια

Ο Άρειος Πάγος συναίνεσε  στην έκδοση 30χρόνου Ρώσου στην χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από  αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τον ισχυρισμό του εκζητούμενου ότι είναι ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού  και άμα επιστρέψει στην πατρίδα του  θα κινδυνέψει η ζωή του.

Ειδικότερα,  η Γενική  Εισαγγελία  της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέβαλε αίτημα  στις Ελληνικές αρχές για να εκδοθεί ο 30χρόνος, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε  από τον Δεκέμβριο του 2013 αντέλαμπα σύλληψης  μετά από δίωξη σε βάρος του για δωροδοκία  με εκβίαση που τελέστηκε την διετία 2010-2011.

Ο 30χρόνος είχε διοριστεί από  τοπικό δήμαρχο προϊστάμενος  του τμήματος μικρών επιχειρήσεων  και εμπορίου.
Από τις  εισαγγελικές Ρωσικές αρχές κατηγορείται  ότι  απέσπασε από 12 επιχειρηματίες  από 20 έως 30 χιλιάδες ρούβλια προκειμένου να τους βοηθήσει να πάρουν δημοτικές επιχορηγήσεις, ενώ του απειλούσε ότι αν αρνηθούν να δώσουν τα χρηματικά ποσά που ζητούσε δεν θα έπαιρναν ποτέ τις επιχορηγήσεις.

Ο Ρώσος ήταν έγγαμος και είχε ένα παιδί. Από την Ρωσία έφυγε τον Απρίλιο του 2012 . Αρχικά πήγε στην Ουκρανία και μετά στον Καναδά όπου εκεί αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας.
Στον Καναδά για να θεωρηθεί πρόσφυγας εντάχθηκε σε κοινωνική ομάδα ως ομοφυλόφιλος με τον ισχυρισμό ότι στην πατρίδα του υπάρχει η πιθανότητα να διωχθεί εάν γίνει γνωστός ο σεξουαλικός του προσανατολισμός.

Στις Ελληνικές εισαγγελικές αρχές υποστήριξε ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στην πατρίδα του λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του και ότι στην Ρωσία κινδυνεύει να  υποστεί  εξευτελισμό, κακομεταχείριση, διώξεις και απειλές κατά της ζωής του.
Ακόμα, υποστήριξε ότι η κατηγορία σε βάρος είναι κατασκευασμένη και προσχηματική και στην πραγματικότητα οφείλεται  στις ομοφυλοφιλικές του επιλογές.

Τόσο ο Άρειος Πάγος  όσο και το Εφετείο Θεσσαλονίκης σημειώνουν ότι ο 30χρόνος αν και διατελεί σε καθεστώς διεθνούς  προστασίας  ως πρόσφυγας, δεν συντρέχει στην περίπτωσή του απαγόρευση έκδοσής του.

Και αυτό γιατί  από την αξιόλογη   των σωρεία εγγράφων αλλά και  των μαρτυρικών καταθέσεων  που λεπτομερώς περιγράφουν τις αξιόποινες πράξεις που έχει τελέσει, δεν προέκυψε ότι το αίτημα έκδοσή του αποβλέπει στην δίωξη του λόγω της ιδιαιτερότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού του.

Ούτε αποδεικνύεται  ότι στην Ρωσία απειλείται η ζωή του και η σωματική ακεραιότητά του, η ελευθερία του ή ότι η θέση του κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της ένταξής του στην ομάδα των ομοφυλοφίλων.
Ούτε όμως από το αίτημα έκδοσής του προκύπτει δίωξη για διαφορετικές κατηγορίες από αυτές που του έχουν αποδοθεί, αλλά ούτε προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι η δίωξη του είναι προσχηματική  ή ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι ψευδείς και κατασκευασμένες.
Παράλληλα.  δεν προέκυψε ότι  η σε βάρος του κατηγορίες   υποκρύπτουν τη βούληση των Ρωσικών αρχών για τον διώξουν και να τον τιμωρήσουν για την ομοφυλία του ή να τον υποβάλλουν σε εξευτελιστική μεταχείριση ή βασανισμό.

Εξάλλου, η Γενική Εισαγγελία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ρητά διαβεβαιώνει στο αίτημα έκδοση του 39χρόνου ότι θα του εξασφαλιστούν όλες οι εγγυήσεις που πηγάζουν από τις διεθνείς συμβάσεις ως προς την ποινική και υπερασπιστική του μεταχείριση.
Υπογραμμίζεται,  επίσης,  ότι στην Ρωσία η ομοφυλοφιλία από το 1993 έχει αποποινικοποιηθεί .
Οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι δεν υπάρχει κάποιος βάσιμος φόβος να διωχθεί, να κακομεταχειριστεί, κ.λπ. λόγω των σεξουαλικών επιλογών του και τον εκζητούν για να λογοδοτήσει μόνο για ποινικά κολάσιμες πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου, οι οποίες είναι άσχετες με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.
Τέλος, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι σωστά το  συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης  αποφάσισε την έκδοσή του στην Ρωσία και ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος   να μην  γίνει.

Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ