08 Ιουνίου 2015

Τι απαντά η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τον πολίτη που μπήκε σε εφορία με εντολή κατάσχεσης

Διαψεύδει η Εισαγγελία Πρωτοδικών τα περί εντολής κατάσχεσης οφειλών από ΔΟΥ

Ουδέποτε δόθηκε εισαγγελική εντολή ώστε φορολογούμενος να διεκδικήσει οφειλές από ΔΟΥ, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Eισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Α' ΔΟΥ της πρωτεύουσας.

Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη εβδομάδα, ιδιώτης που έχει απαιτήσεις κάποιων χιλιάδων ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και πέτυχε δικαστική απόφαση για κατασχέσεις σε βάρος του, πήγε συνοδευόμενος από δικαστικό επιμελητή και δικηγόρους (μαζί με σχετική εισαγγελική εντολή) στην Α' ΔΟΥ της Αθήνας, ζητώντας το χρηματικό ποσό που του αναγνωρίστηκε.

Απαίτησε δε να... ανοίξει το ταμείο της ΔΟΥ και να του καταβληθούν αμέσως τα χρήματα! Οι υπάλληλοι της εφορίας πανικόβλητοι ειδοποίησαν το υπουργείο Οικονομικών και έλαβαν εντολή να μην εκτελέσουν καμία τέτοια απαίτηση.

Κατόπιν, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, με επίσημη ανακοίνωσή της έδωσε διευκρινίσεις για το ακατάσχετο των χρημάτων από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία, προειδοποιώντας ότι όσοι επιχειρήσουν να προβούν σε κατάσχεση κρατικών εσόδων ή κρατικών παγίων στοιχείων διεκδικώντας ικανοποίηση των απαιτήσεών τους από το κράτος διαπράττουν ποινικό αδίκημα και κινδυνεύουν με δίωξη.