05 Ιουνίου 2015

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις η χρήση των εισπράξεων από ιδιωτικοποιήσεις

Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις με αιχμή τη μικρή ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως στο ίδιο διάστημα μπορεί να εισπράξει 10,1 δισ. ευρώ από αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ και μία σειρά μικρότερων ιδιωτικοποιήσεων.

Σημειώνεται πως πρόταση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι ότι μέρος των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα κατευθυνθεί για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και ένα μέρος θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της υπό ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αντιθέτως στην πρόταση των δανειστών δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή του τρόπου διάθεσης των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ που κατευθύνονται στο σύνολό τους για την αποπληρωμή του χρέους.

Οι δανειστές, στο κείμενο της συμφωνίας που κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση ζητούν την ιδιωτικοποίηση όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που είχαν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ ως το τέλος του 2014 και την ολοκλήρωση όλων των διαγωνισμών που εκκρεμούν.

Το κείμενο των θεσμών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάληψη δέσμευσης από τις ελληνικές αρχές ότι θα προχωρήσουν σε άμεσα και αμετάκλητα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού, ότι θα μεταφέρουν στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ, ότι θα οριστικοποιήσουν τους όρους για την πώληση του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ότι θα προχωρήσουν τον διαγωνισμό για την πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στο αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς και στην παράταση της συμφωνίας παραχώρησης του αεροδρομίου.

Αγκάθι είναι η αξίωση για άμεση πώληση του ΑΔΜΗΕ, της «μικρή ΔΕΗ» και την κατάργηση της έκπτωσης 20% που δίνει η ΔΕΗ στις μεγάλες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται στην υψηλή τάση θέτει ως προαπαιτούμενα το σχέδιο συμφωνίας των δανειστών. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε αμετάκλητα βήματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εταιρείας 100% θυγατρικής της ΔΕΗ. Μάλιστα αναφέρουν ότι πρέπει να ανακοινωθεί η ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του Διαχειριστή. Παράλληλα, ζητείται η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά αερίου και οδικός χάρτης για την εφαρμογή των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει πως τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων θα προέλθουν μεταξύ άλλων από άδειες κινητής τηλεφωνίας, πωλήσεις ακινήτων του δημοσίου, περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τους ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΔΕΣΦΑ. Μόνο για το 2015 τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εκτιμώνται στα 1,56 δισ. ευρώ.



Newsroom ΔΟΛ