17 Ιουνίου 2015

ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΑΛ@ΚΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ! Τέλος στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Έτοιμη είναι η τροπολογία της έμμεσης κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία πρόνοιας, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Capital.gr στο υπουργείο Εργασίας.
Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί μέχρι την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη στο νομοσχέδιο που αφορά κυρίως στην απλοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης της αναπηρίας, που θα έλθει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής μέχρι σήμερα το βράδυ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Και αυτό παρά τη ρητή αντίθεση των δανειστών για οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και στα ταμεία πρόνοιας.

Πως θα γίνει η έμμεση κατάργηση της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος" στα ταμεία πρόνοιας, όπως π.χ. το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ); Με την αλλαγή του μαθηματικού τύπου με τον οποίο υπολογίζονται τα εφάπαξ και ο οποίος θα διαφέρει πλήρως με το ισχύοντα που έφερνε μειώσεις έως και 40% στις παροχές αυτές των Ταμείων Πρόνοιας, σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

Έτσι, για παράδειγμα στο Δημόσιο, το μέσο εφάπαξ θα παραμείνει στα επίπεδα των 28.500 ευρώ και δεν θα πέσει στα 18.500 ευρώ, όπως θα συνέβαινε για όσους είχαν αιτηθεί τη σχετική παροχή από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα. Η αποφυγή της μείωσης των εφάπαξ θα γίνει με ανατοκισμό 8,7% στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου τους. Εκτιμάται ότι γύρω στους 30.000 είναι όσοι έχουν αιτηθεί εφάπαξ από το ΤΠΔΥ και άλλοι 30.000 από το ΤΑΠΙΤ και άλλα μικρότερα ταμεία πρόνοιας. Ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το κράτος για να καλυφτεί το χρηματοδοτικό κενό του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΤΠΔΥ προς συνταξιούχους λόγω εφάπαξ που δεν έχουν αποδοθεί ανήλθαν τον περασμένο Απρίλιο σε… 400 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα αποθεματικά του ταμείου ανέρχονται σήμερα περίπου σε 120 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Εργασίας δεν ανησυχούν για την αναμενόμενη αύξηση των κρατικών δαπανών για τα εφάπαξ του Δημοσίου, μιας και αυτά –σύμφωνα με όσα προβλέπει και η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές- δεν περιλαμβάνονται στην εθνική συνταξιοδοτική δαπάνη την οποία έχουν βάλει στο… μάτι οι δανειστές.