25 Ιουνίου 2015

Οι πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού σε περίπτωση ρήξης ή «Μη συμφωνίας»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη μιας όντως «έντιμης συμφωνίας», η οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτή. Ωστόσο, προς ώρας η εμμονή των δανειστών σε επιπλέον σκληρά μέτρα και συνέχιση της λιτότητας δεν προϊδεάζει σε ευμενές για την κυβέρνηση αποτέλεσμα.

Παράλληλα, τα μηνύματα που έχει ο πρωθυπουργός από Κοινοβουλευτική Ομάδα και Κόμμα δείχνουν πως τα μέτρα των 7.9 δις που πρότεινε η κυβέρνηση δεν μπορούν να περάσουν χωρίς «κούρεμα» του χρέους και εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης.

Πόσο μάλλον όταν το ΔΝΤ θέλει μέτρα άνω των 11 δισ. ευρώ και την πρόταση αυτή την υποστηρίζουν και οι υπόλοιποι των «Θεσμών», χωρίς να προσφέρουν έστω ένα πολιτικό περιτύλιγμα στο πολύ βαρύ πακέτο με μια υπόσχεση για μελλοντική διευθέτηση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο και διαχειρίσιμο .

Τούτων όλων δοθέντων, αν μέχρι το βράδυ δεν υπάρξει συμβιβασμός τότε η ρήξη είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη….Σ αυτήν την περίπτωση στην κυβέρνηση έχουν επεξεργαστεί και σενάρια για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις.

Σύμφωνα με αυτά ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό εξηγώντας του γιατί δεν συναίνεσε σε συμφωνία με τις προτάσεις των δανειστών…, και ακολούθως θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και την ελληνική Βουλή.
Η πρόταση που θα ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση είναι η άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία: Δηλαδή εκλογές ή δημοψήφισμα με τις εκλογές να θεωρούνται ως η επικρατέστερη εξέλιξη.

Γιάννης Σπ. Παργινός
http://www.paraskhnio.gr/oi-protes-kiniseis-toy-prothypoyrgoy-s/