Του Δημήτρη Γκάτσιου
Αυστηρά μηνύματα προς τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απευθύνει η Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων, που ακολούθησαν τη συνεδρίαση του Eurogroup. Με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να προειδοποιούν ανοιχτά την Αθήνα ότι ο χρόνος φτάνει στο τέλος του και πως απαιτείται πλέον η ανάληψη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, για να αποφευχθεί το…ατύχημα, η Συγγρού περνά στην αντεπίθεση και ανοίγει τη "βεντάλια" των πρωτοβουλιών της προς την κατεύθυνση διασφάλισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ξεκινώντας τον κύκλο των θεσμικών παρεμβάσεων, που είχαν προαναγγελθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου. Με δεδομένη την επιλογή του πρωθυπουργού να στήσει εδώ και τρία εικοσιτετράωρα σκηνικό ρήξης με τους δανειστές, προς τέρψη του εσωκομματικού ακροατηρίου του, ο κ. Σαμαράς επέλεξε, στο διάλογο του με τον κ. Παυλόπουλο, να προειδοποιήσει ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα για τις μεγάλες ευθύνες του, εάν η χώρα οδηγηθεί στα βράχια. Ήταν, μάλιστα, σαφής όταν τόνισε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, φωτογραφίζοντας όχι μόνο τον πρωθυπουργό, αλλά και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που ομνύουν στο όνομα της σύγκρουσης, με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση της ακατάσχετης προεκλογικής υποσχεσιολογίας της Κουμουνδούρου.
"Λυπάμαι που σας βλέπω, κ. Πρόεδρε, κάτω από δραματικές συνθήκες. Αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας πολιτικής που είναι η σύμπλευση, η συμπόρευσή μας με την Ευρώπη, πράγμα που θα γινόταν πραγματικά ένας εφιάλτης για όλο τον ελληνικό λαό, για την αξιοπιστία της χώρας, για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά και για την ασφάλεια της χώρας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που περνάει και η γειτονιά μας", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, φέρνοντας, παράλληλα, στο προσκήνιο τον κυρίαρχο πυλώνα της στρατηγικής της παράταξης, απέναντι σε μία κυβερνητική πολιτική, που όπως επισημαίνουν πηγές της Συγγρού, απομονώνει τη χώρα. "Είμαι της άποψης – με πολύ μεγάλη θέρμη το υποστηρίζω – ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη, στο ευρώ. Και ότι αυτή είναι μια θέση που για εμάς αποτελεί μία αδιαπραγμάτευτη εθνική κόκκινη γραμμή που την υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ως εκ τούτου καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να την αμφισβητήσει, πόσο μάλλον να τη βάλει σε κίνδυνο", επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, θέλοντας να καταδείξει ότι επ’ ουδενί η κυβέρνηση έχει εντολή ρήξης και δραχμής.
Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με τους οποίους επικοινώνησε το capital.gr, λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφραζαν την πλήρη ικανοποίησή τους από το αποτέλεσμα, αναδεικνύοντας δύο κυρίαρχα θέματα:
-Τη θέρμη, με την οποία μίλησε ο κ. Παυλόπουλος για το ρόλο, που έχει διαδραματίσει η Νέα Δημοκρατία στην πορεία της χώρας στην Ευρώπη, τον οποίο και χαρακτήρισε ιστορικό. "Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορική διαδρομή και τον ιστορικό ρόλο της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας στην Ευρώπη. Αλλά γνωρίζοντας και την δική σας αταλάντευτη προσήλωση στο ευρωπαϊκό μέλλον της Χώρας, είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε και πάλι αυτό που σας αναλογεί ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή πορεία της εντός Ευρώπης και εντός Ευρωζώνης", σημείωσε.
-Τη δέσμευσή του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα φτάσει στο όριο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να παραμείνει σταθερή η πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης και εντός του ενιαίου νομίσματος. "Και η πλειοψηφία που με εξέλεξε, αλλά και η εντολή της Βουλής-από τον Ελληνικό λαό που εξέλεξε τη Βουλή- αυτό μου επιβάλλουν να διασφαλίσω", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Παυλόπουλου.
Την ώρα που οι σχέσεις Αθήνας-Βρυξελλών βρίσκονται σε οριακό σημείο και η κυβέρνηση πορεύεται απομονωμένη και χωρίς συμμαχίες, οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν πλέον ευθέως για Grexit και επιστροφή στη δραχμή, προκάλεσαν την έκρηξη της Συγγρού. Το γεγονός ότι ανάμεσα σε αυτούς, που μίλησαν ανοιχτά για δημοψήφισμα, που θα καταλήγει στο ερώτημα-φωτιά "ναι ή όχι στο ευρώ", ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίο ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, στάθηκε αφορμή η Νέα Δημοκρατία να περάσει στην αντεπίθεση, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Κώστα Καραγκούνη.
"Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, προαναγγέλλει δημοψήφισμα για Grexit. Τα έχουν πραγματικά χαμένα. Αν θέλει να αυτοκτονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες δεν θα τους ακολουθήσουν στην αυτοκτονία", τόνισε ο κ. Καραγκούνης, για τον κ. Τσακαλώτο, που ως βασικό…γρανάζι στις συζητήσεις με τους δανειστές, θα έπρεπε να διαπραγματεύεται, όπως λένε στη Ν.Δ., έχοντας στο μυαλό του πως η εντολή της 25ης Ιανουαρίου προς την κυβέρνηση δεν ήταν ρήξη με την Ευρώπη. Αλλά, παραμονή της χώρας στο ενιαίο νόμισμα και διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.