11 Ιουνίου 2015

Καυγάς Θεοχάρη-Βαρουφάκη για τη σαβουρόπιτα διαπραγμάτευση

Εντονη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση είχαν Βαρουφάκης και Θεοχάρης (Ποτάμι) στη βουλή, με «σαβουρόπιτα», σκοτοδίνη, ΦΠΑ και πλεόνασμα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές ούτε για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% ούτε για τις αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Νωρίτερα, ο Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για διαπραγμάτευση αλαλούμ, «σαβουρόπιτα» όπως είπε χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας το κυβερνητικό επιχείρημα για πολιτική διαπραγμάτευση. Ο βουλευτής του Ποταμιού, μάλιστα, προειδοποίησε για δραχμή και μάλιστα με Μνημόνιο, για κούρεμα καταθέσεων και αύξηση ανεργίας.

«Κύριε Θεοχάρη, αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις όχι δεν διαπραγματεύεσαι, αλλά σέρνεσαι όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και για αυτό σέρνεστε σε σκοτοδίνη», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν είχε ποτέ δηλώσει ότι δεν θέλουμε τη δόση και είπε επίσης πως δεν ζητάμε διαγραφή χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα και ΦΠΑ για τον οποίο η αρχική του πρόταση ήταν ένας ενιαίος συντελεστής στο 18%. Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά τη λέξη «τρόικα».

Μάλιστα πρόσθεσε πως «το πρωτογενές πλεόνασμα είναι βασικό προαπαιτούμενο» και τόνισε πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι συμφωνία και όχι υποταγή.

Παράλληλα πρόσθεσε πως οι δανειστές ζητούν ασυνεπείς και μισανθρωπικές συμφωνίες. Μάλιστα ο κ.Βαρουφάκης δεν σταμάτησε την επίθεση στους εταίρους εκεί, αφού μίλησε ακόμα και για θέμα Δημοκρατίας στην Ευρώπη αναφέροντας πως «δεν μας αφήνουν να ενημερώνουμε το λαό και όποτε το κάναμε, μας έλεγαν πως διακόπτουμε τη διαπραγμάτευση».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης απάντησε στον Γιάνη Βαρουφάκη αναφορικά με το πλεόνασμα «αυτά να τα πείτε στον κ.Φλαμπουράρη που είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι συμφωνήσαμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%».

Επένδυση αξιοπρέπειας τα 66.000 ευρώ για τα 17 Brussels Group

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επένδυση αξιοπρέπειας για την Ελλάδα τα Brussels Group και ανέφερε το κόστος ων συναντήσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Συγκεκριμένα ο κ.βαρουφάκης είπε πως τα 17 Brussels Group έχουν κοστίσει 66.000 ευρώ. Στη συνέχεια επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας «εσείς πόσο αποτιμούσατε την αξιοπρέπεια των υπουργών σας που περίμεναν τους τροιϊκανούς στα υπουργεία. Η Τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών κατοχής που εισέβαλε στα υπουργεία και ξεφτίλιζε τους υπουργούς και την Ελλάδα. Εγώ είμαι υπερήφανος που στο υπουργείο μου δεν έχει μπει ούτε ένας τροϊκανος».
Μάλιστα επικαλέστηκε και τον Πιερ Μοσκοβισί λέγοντας πως του είχε πει ότι «οι συναντήσεις θα πρέπει να γίνονται στις Βρυξέλλες».