09 Ιουνίου 2015

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε πως θα πραγματοποιηθεί μόνο αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση 

Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν αν αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες.
Σε ενημέρωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ερωτηθείς σχετικά με το αν ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί αύριο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτή τη συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.

«Αν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, υπάρχει πάντα η δυνατότητα οι ηγέτες να συναντηθούν αύριο στο πλαίσιο της Διάσκεψης Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Όμως, αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να δοθεί ικανός χρόνος στη μελέτη των προτάσεων, πριν προσχωρήσουμε στα επόμενα βήματα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την χθεσινή του τοποθέτηση.

Στις Βρυξέλλες επικρατεί τις τελευταίες ώρες «πυρετός» διαβουλεύσεων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαψεύδει, πάντως, δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου σύμφωνα με τα οποία οι Θεσμοί απέρριψαν τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών και πως η νέα αντί-πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα βρίσκεται υπό λεπτομερή εξέταση κατά μήκος της ημέρας, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα της.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις που κατέβαλε η ελληνική πλευρά σήμερα αλλά και γα την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης (Τσακαλώτος, Παππάς) με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως: «Συνεχίζουμε να είμαστε σε διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Χθες το απόγευμα ο Επίτροπος Μοσκοβισί είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνηση για ανταλλαγή απόψεων πάνω στην κατάσταση. Διάφορες προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, περιλαμβανομένων και των νέων προτάσεων που λάβαμε σήμερα νωρίς το πρωί.»

«Οι τρεις θεσμοί αξιολογούν αυτή την ώρα αυτές τις προτάσεις με επιμέλεια και πολλή μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι συζητήσεις εστιάζουν και στο θέμα του χρέους -που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματα της ελληνικής πλευράς και τίθεται στις προτάσεις της- ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις λεπτομερώς.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

«Δεν μπορώ να πω τίποτε για το περιεχόμενο των προτάσεων καθώς αυτή την ώρα η αξιολόγησή τους είναι σε εξέλιξη», είπε και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Πάντως, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν έδωσε κανένα στίγμα ως προς το περιεχόμενο των προτάσεων, μια πάγια τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επανέλαβε ότι σήμερα θα εξετασθούν λεπτομερώς οι προτάσεις.

Iωάννης Γ. Αντύπας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ