16 Ιουνίου 2015

Καλώς ήρθες δραχμή!

Εδώ και καιρό είμαστε ήδη στον αστερισμό του διπλού νομίσματος. Υπάρξει συμφωνία ή δεν υπάρξει. Με κυβέρνηση τον Αλέξη ή τον Θεοδωράκη παρέα με τον Καμμένο! Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα. Εκτός κι αν πιστεύετε ότι η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) θα περιορίσει δραστικά τα έξοδα του δημοσίου και θα ακολουθήσει μία φιλελεύθερη πολιτική. Όνειρα, όνειρα, όνειρα. Στην Κολομβία των Βαλκανίων θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν οι λαθρέμποροι, οι μεσάζοντες και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Φυσικά, με ένα άλλο νόμισμα...
Είναι δύο οι δρόμοι που έχει να ακολουθήσει κάποιος: Είτε δραστική περικοπή των δαπανών είτε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Οι κυβερνήσεις επέλεξαν μέχρι σήμερα την κουρτίνα με το νούμερο δύο. Για να μην πειράξουν την εκλογική τους πελατεία προτίμησαν την λογική των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Η συνέχεια τους δικαίωσε! Ακόμη κι αν ήθελαν να ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο, στην πράξη αυτό ήταν σχεδόν αδύνατον. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η όποια πολιτική θα ακυρωνότανε από ένα πλήθος αμερόληπτων δικαστικών αποφάσεων.

Το αστείο είναι ότι η πελατεία τους δεν εκτίμησε την μεγάλη τους "θυσία". Στην πρώτη ευκαιρία άλλαξε προτίμηση, επειδή κάποιος άλλος, ο Αλέξης Τσίπρας, της υποσχέθηκε περισσότερα. Δεν φταίει ο κόσμος γι' αυτό. Έτσι τον έμαθαν.

Αν ο λαός, λοιπόν, ήθελε μία άλλη πολιτική δεν θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε την επαναπρόσληψη στο δημόσιο ακόμη και των λίγων υπαλλήλων που απομακρύνθηκαν. Επίσης, την προστασία του δημόσιου τομέα από οποιασδήποτε "απειλή" διαταράξει τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των κρατικοδίαιτων κι ως τέτοιο θα παραμείνει ισχυρό. Ακόμη κι αν αποφασίσει να μας οδηγήσει στην δραχμή.

Είναι πιο εύκολο για την σημερινή κυβέρνηση να υιοθετήσει το διπλό νόμισμα, παρά το πλήθος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να μπορέσει η χώρα να πλησιάσει περισσότερο στην Ευρώπη. Αν η κυβέρνηση επιλέξει την οδό των μεταρρυθμίσεων, θα πέσει!

Τι εννοούμε μεταρρυθμίσεις; Σίγουρα όχι τους αυξημένους φόρους! Μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες παραπληροφόρησης είναι η ταύτιση των πολιτικών των φόρων με τις μεταρρυθμίσεις. Μεταρρύθμιση δεν είναι ο ΕΝΦΙΑ. Μεταρρύθμιση είναι η απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος ή η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Κι ας πούμε ότι καταλήγουμε στο διπλό νόμισμα. Δεν θα εξαγριωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι έχοντας στα χέρια τους ένα νόμισμα δίχως αντίκρισμα; Η εναλλακτική που θα τους παρουσιαστεί από τους πανίσχυρους μηχανισμούς προπαγάνδας είναι ένας ατελείωτος Γολγοθάς με οριζόντιες μειώσεις. Οπότε ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων θα πιστέψει ότι έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από αυτή που είναι σήμερα!

Η συλλογιστική αυτή "μπάζει" από παντού, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο αυτή την στιγμή. Εδώ και πολλά χρόνια ζούμε τον δικό μας μύθο: Ότι θα πετυχαίναμε να κατακτήσουμε την αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων με μία διοικητική πράξη, με μία απόφαση. Ότι ήταν αρκετό να αποφασίσει η κυβέρνηση την εξομοίωση των μισθών των Ελλήνων με τους Γερμανούς. Ψέμα! Το μόνο που καταφέραμε έτσι ήταν να χρεοκοπήσουμε την χώρα, αδιαφορώντας για την χώρα που δήθεν αγαπάμε και για το μέλλον των ίδιων ακόμη των παιδιών μας.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε δρόμο. Θα προτιμήσουμε το διπλό νόμισμα, παρά να θίξουμε τα κακώς κείμενα του δημοσίου. Οι μεταρρυθμιστές δεν είναι δημοφιλείς σε αυτή την χώρα. Στην Ελλάδα είναι αγαπητοί πολιτικοί όπως η Φώφη ή ο Θεοδωράκης. Να μιλάνε για αριστερά και ό,τι να’ ναι! Να γιατί δεν κινδυνεύει ο Αλέξης. Επειδή υπάρχουν πολλοί "πρόθυμοι" να συμμετέχουν στον συνεταιρισμό της κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής αριστεράς ή όπως αλλιώς την πούνε. Και πίσω από την λέξη "αριστερά" κρύβονται όσοι έχουν συμφέρον να παραμείνουν οι ίδιες δομές. Ανεξάρτητα από το τι λένε στον δημόσιο λόγο τους.

Είμαστε ήδη στο διπλό νόμισμα, επειδή δεν θέλουμε να αλλάξουμε. Δεν θέλουμε να σωθούμε! Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε τον μύθο μας: Ότι μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις από ένα κράτος που χρωστάει και της Μιχαλούς. Αλλά είπαμε! Θα "κόψουμε χρήμα"! Καλώς ήρθες δραχμή...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr