Από τη Δευτέρα κιόλας, ο Ματέο Ρέντσι έδειξε πως τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, θεωρώντας πως μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ.
Την Τρίτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Sole 24 Ore», πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα και σημειώνει με χαρακτηριστικό τρόπο πως:
«Το δημοψήφισμα δεν είναι αν οι Έλληνες αγαπούν περισσότερο τον Αλέξη από τον Γιούνκερ. Ούτε είναι μια μάχη ανάμεσα στον Τσίπρα και την Μέρκελ. Είναι λάθος να νοηθεί το δημοψήφισμα ως μια μάχη ηγετών. Το δημοψήφισμα είναι ανάμεσα το ευρώ και τη δραχμή. Επομένως πάνω σε αυτό το ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες».
Καίτοι ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν διστάζει να καταφερθεί εναντίον των απαιτήσεων της ελληνικής κυβέρνησης:
«Δυστυχώς, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από τον κ. Βαρουφάκη. Αυτή τη στιγμή δεν έχει σημασία ποιος έφταιγε, αλλά ότι η Ελλάδα οφείλει να σέβεται τους κανόνες όπως κάνουμε όλοι. Δείτε τι συνέβη στην Ιταλία: προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Στην Ελλάδα οι πλοιοκτήτες δεν πληρώνουν φόρους και ζητούν από τους Ιταλούς φορολογούμενους να πληρώσουν τους Έλληνες συνταξιούχους. Ανάλογες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στην Ισπανία και τη Γαλλία. Ένα πράγμα είναι να ζητάει κανείς ευελιξία, άλλο, όμως, είναι να νομίζει ότι είναι ο πιο έξυπνος, που δεν σέβεται τους κανόνες Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να το θέλουν κι αυτοί. Αλλιώς δεν λειτουργεί το πράγμα».
Ο κ. Ρέντσι, προσπαθώντας να σταθεί στη μέση της διένεξης ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, τόνισε:
«Διαφωνώ με πολλές από τις απόψεις της κ. Μέρκελ για το θέμα της λιτότητας. Ήμουν από τους πρώτους που αγωνίστηκε στο Συμβούλιο Ηγετών για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Δεν μπορώ να πω, όμως, ότι η κ. Μέρκελ δεν έχει αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα. Το να ρίχνεις το φταίξιμο μόνο στους Γερμανούς, αυτό δεν συνιστά πολιτική».
Για το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, ο κ. Ρέντσι αναφέρει:
«Αν επικρατήσει το ''Όχι'', τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή. Θα είναι μια τραγωδία για τους Έλληνες, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα έχουν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να σεβαστούν την άποψη των Αθηνών και να μην αναμιχθούν. Γι' αυτό πιστεύω πως ήταν λάθος του κ. Γιούνκερ που προέτρεψε τους Έλληνες να ψηφίσουν ''Ναι''. Θέλουν οι Έλληνες να φύγουν; Ας το αποφασίσουν μόνοι τους. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και οι Βρυξέλλες πρέπει να το σέβονται αυτό. Από την άλλη, όμως, και οι Έλληνες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της απόφασής τους»