18 Ιουνίου 2015

Παπαγαλάκια: "Αυτό είναι το νεο σχέδιο για το χρέος που ρίχνουν στο τραπέζι οι δανειστές"

[Και γράφω παπαγαλάκια γιατί οι διαρροές είναι από τους ΣΥΡΙΖαίους και τις αναμεταδίδουν οι αντικειμενικοί δημοσιογράφοι που δεν τα παίρνουν από το ΔΝΤ... γιαυτό και μέχρι τώρα έχουν διαψευσθεί πολλές φορές...]
- Το σχέδιο για το χρέος είναι έτοιμο και το έχουν επεξεργαστεί από κοινού δανειστές και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα
- Θα επιδοθεί στην ελληνική πλευρά αν και όταν οι δυο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία
- Διαβάστε τι περιλαμβάνει
- Καθημερινή: Κείμενο που θα κάνει σαφή αναφορά στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας επεξεργάζονται Κομισόν και ΕΚΤ
- Δεν βλέπουν επιβολή ελέγχων στις αναλήψεις, εκτός και εάν υπάρξει έκτακτη ανάγκη
- Πιθανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα στις 25/6 μετά την τακτική Σύνοδο της Ε.Ε

Σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του βάρους εξυπηρέτησης έχουν ήδη επεξεργαστεί οι δανειστές σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες και της ελληνικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται πως στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας η Ανγκελα Μέρκελ είχε ανάψει το «πράσινο» φως για την επεξεργασία σχεδίων για το χρέος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ομάδες που συστάθηκαν έκτοτε κατέληξαν σε μία φόρμουλα την οποία θα παραδώσουν επισήμως οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση όταν υπάρξει συμφωνία στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν σε γενικές γραμμές ότι στο σχέδιο προβλέπεται η παράταση του χρέους στα 60 χρόνια (δηλαδή 30 επιπλέον), καθώς και η μείωση του επιτοκίου.

Επίσης, υπάρχει ειδικό κεφάλαιο στο οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα των άμεσων υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του ESM.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο είναι μεν σε γνώση των Ελλήνων διαπραγματευτών, αλλά δεν έχει δοθεί από τους δανειστές επίσημα, που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της μία υπόσχεση, αλλά όχι ακόμα επισήμως τη λύση που θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης έχει ως άμισθο σύμβουλο ένα ειδικό στην αναδιάρθρωση χρεών, τον τραπεζίτη της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Lazard, τον κ. Ματιέ Πιγκάς ο οποίος είχε παίξει κομβικό ρόλο και στο PSI.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
newsit.gr