18 Ιουνίου 2015

Τι συζήτησαν για την Ελλάδα στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ

Όπως κάθε φορά έτσι και εφέτος η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών στο πολυτελές ξενοδοχείο « Interalpen» και όπως είναι φυσικό τα σενάρια που ακούγονται για την ατζέντα των συζητήσεων έχουν φουντώσει.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ που φιλοξενεί το γαλλικό περιοδικό Paris Match τονίζει πως αυτή τη χρονιά έγινε πολύ συζήτηση, με επιμονή και ανησυχία, στην θεαματική επιδείνωση και επιτάχυνση των παγκόσμιων εξελίξεων. Το περιοδικό ισχυρίζεται πως τα στοιχεία που έχει συλλέξει προέρχονται από έναν εκ των 133 καλεσμένων.

Σύμφωνα με αυτό το ρεπορτάζ: «Οι ΗΠΑ είναι επικεφαλής σε αυτόν τον τομέα, πρώτον. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον στις top χώρες και είναι ενδεικτικό ότι κανένα μέλος της διοίκησης Ομπάμα δεν βρίσκονταν ανάμεσα στους 38 εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών που ήταν παρόντες στην εκδήλωση της Λέσχης. Αυτό αποτελεί ένδειξη της μετατόπισης του νευραλγικού κέντρου βάρους της εξουσίας προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί οπωσδήποτε μια καλή είδηση».

Η ίδια πηγή αποκαλύπτει πως στις συζητήσεις ετέθη και το ελληνικό ζήτημα που κατά το ρεπορτάζ είναι ίσως το πιο «καυτό» θέμα για την Ευρώπη μαζί με το μεταναστευτικό.

«Στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ 2015 υπήρξε μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας. Η άνοδο των λαϊκισμών στο εσωτερικό των μεσαίων τάξεων ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα», αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Paris Match.