16 Ιουνίου 2015

ΧΑΟΣ! Τελικά δικαιούνται ή όχι σύνταξη γονέων οι "αγάμητοι" υιοί; Το ΕΘΝΟΣ λέει ΝΑΙ το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ λέει ΟΧΙ

[Χθες το ΕΘΝΟΣ έγραφε πως τη δικαιούνται και οι υιοί... άντε βγάλε άκρη...]

Δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση με τις άγαμες θυγατέρες των αποβιωσάντων στρατιωτικών, βάσει Συντάγματος, Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και την Ευρωπαϊκή και  Ελληνική νομοθεσία
Δεν έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν τη σύνταξη του πατέρα τους στρατιωτικού υπαλλήλου (ή συνταξιούχου) οι άγαμοι γιοι, σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 4324/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όπως αποφάσισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα» οι άγαμοι γιοι των στρατιωτικών, δεν δικαιούνται τη σύνταξη του πατέρα τους και αυτό γιατί από τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και την Ευρωπαϊκή και  Ελληνική νομοθεσία, δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση με τις άγαμες θυγατέρες των αποβιωσάντων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τους Συμβούλους Επικρατείας, είναι δικαιολογημένη και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων, εκ μέρους του νομοθέτη σε σχέση με τους άγαμους γιους.

Εξάλλου, η ιδιαίτερη αυτή μεταχείριση δεν αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και στις αρχές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ δεν τίθεται θέμα αντίθεσης με το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α., καταλήγει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Αναλυτικότερα, η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας, αναφέρει:

«Οι διατάξεις  του συνταξιοδοτικού Κώδικα δεν αντίκεινται στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ε.Σ.Δ.Α., υπό την έννοια ότι προσβάλλεται περιουσιακό δικαίωμα των άγαμων γιων σε σχέση με τις άγαμες θυγατέρες, εφόσον οι άγαμοι γιοι δεν είχαν απαίτηση ή εύλογη προσδοκία, απορρέουσα από την υπάρχουσα νομοθεσία ή αναγνωρισμένη δικαστικά, ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση, με εκείνη των αγάμων θυγατέρων,  ως προς το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προστατεύεται από  τις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφαση αναφέρεται:
«Η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγάμων θυγατέρων, που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που κατατάχθηκαν στο στράτευμα πριν την 31.12.1982, δικαιολογείται από λόγους που ανάγονται στις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και στις ανεπαρκείς δυνατότητες των αρχαιοτέρων αυτών στρατιωτικών να εξασφαλίσουν στις θυγατέρες τους τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση». 

Παναγιώτης Τσιμπούκης 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ