05 Ιουνίου 2015

Πώς θα εξηγήσει ο Τσίπρας την κ@λοτούμπα και τα σκληρά μέτρα

Στις 18:30 ο πρωθυπουργός θα ανέβει στο βήμα της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί σιγή ασυρμάτους σχετικά με το όσα θα πει το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αφού περιγράψει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στη συνέχεια θα θέσει προ των ευθυνών τους τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης που αντιδρούν, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα τους θέσει διλήμματα «Πείτε τί θέλετε;», «Με ποιους είστε».

Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες πριν από την ενημέρωση στη Βουλή από τον πρωθυπουργό έδωσε και το περίγραμμα του σχεδίου των προτάσεων της κυβέρνησης

1. Το σχέδιο προτάσεων της ελληνικής πλευρά δεν συνιστά σύνοψη τους προγράμματος της, αλλά καταγραφή των συγκλίσεων που σημειώθηκαν στο Brussels Group.
Πρόκειται για το πλαίσιο/βάση μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας που θα διασφαλίσει συνολικά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

2. Η πρόταση αντιθέτως των δανειστών παρέκαμψε τις μετρημένες διαπραγματεύσεις επιστρέφοντας στο μνημονιακό πρόγραμμα που απορρίφθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

3. Είναι προφανές ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη και να οδηγεί σε συνολική λύση.

Δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως η κυβέρνηση δεν προσέρχεται στην αποψινή συζήτηση για να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης». Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα αναφερθεί στο ζήτημα πρόωρων εκλογών, το οποίο έχουν σηκώσει στελέχη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τους εφιάλτες που προκαλούν οι απαιτήσεις των δανειστών. Αντιθέτως, υπό το βάρος των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και των πιέσεων που δέχεται, το Μέγαρο Μαξίμου έχει τους εξής στόχους:

  • Να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα διαδραματίζονται στις Βρυξέλλες
  • Να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους.
  • Να συσπειρώσει μέσα από μία σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή την Κοινοβουλευτική Ομάδα του
  • Να στείλει μηνύματα εκτός συνόρων ότι οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης παραμένουν.

Τα διλήμματα που θα θέσει στην αντιπολίτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αντιμετωπίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επικρίνουν έντονα την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ στους θεσμούς, που εμπεριέχει νέους φόρους. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα επιχειρήσει να μεταφέρει τους δραματικούς τόνους της διαπραγμάτευσης, αλλά και – εν πολλοίς - την ευθύνη της συναπόφασης για το παρακάτω, στα κόμματα.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο από τα ερωτήματα που αναμένεται να διατυπώσει ενώπιον του Σώματος των βουλευτών ο πρωθυπουργός είναι:

  • Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι θα δεχτούν να καταργηθεί το ΕΚΑΣ;
  • Θα δεχθούν να ακριβύνει το ηλεκτρικό ρεύμα; 

Το μέτωπο της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός όμως από την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει πολύ καλά και δυνατά επιχειρήματα προκειμένου να πείσει τους βουλευτές, ακόμα και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν υψώσει ένα τείχος αντίδρασης και αντίστασης βλέποντας πως αυξάνεται ο πικρός λογαριασμός των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να χρησιμοποιήσει και τον «λογαριασμό» που έκανε το Μαξίμου και έδωσε στη δημοσιότητα μέσω non paper για τις διαπραγματευτικές κινήσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή θα υπενθυμίσει τη σύγκριση μεταξύ των δύο προτάσεων, αλλά και με το μεσοπρόθεσμο 2015-2018, που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, καθώς και με το γνωστό mail Χαρδούβελη, ενώ θα σηκώσει και πάλι το θέμα του χρέους, ως τη μόνη λύση για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.