08 Ιουνίου 2015

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ – Σχέδιο διατήρησης της έκπτωσης στα νησιά με αντάλλαγμα αύξηση συντελεστών...

Ένα εναλλακτικό σχέδιο για τον ΦΠΑ φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ένα σχέδιο που ενδεχομένως θα προταθεί στην πλευρά των δανειστών ως δημοσιονομικό «αντίμετρο» για την διατήρηση της έκπτωσης (με τη μορφή επιστροφής από το δημόσιο) του 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.

Εναλλακτικά λοιπόν εξετάζεται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ ή η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από χαμηλότερο σε υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο τραπέζι μπαίνει και σενάριο για συντελεστή ΦΠΑ 6%, 13% και 23% αντί 6%, 11% και 23% που είχε προταθεί αρχικά (και έναντι 6,5%, 13% και 23% που ισχύει σήμερα) που συνοδεύεται με ανακατατάξεις στις ομάδες αγαθών, ώστε να προκύπτει είσπραξη άνω του 1,1 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης εσόδων 900 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που πρότεινε αρχικά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στους θεσμούς).

Και τα μέτρα αυτά πάντως, δύσκολα μπορούν να αποφέρουν περισσότερα από 300-400 εκατ. ευρώ αθροιστικά μαζί, αλλά θεωρούνται πιο «εύπεπτα» πολιτικά, αντί για μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα συναντούσαν μεγαλύτερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν.

http://www.newmoney.gr/sumvoulos/item/235858-alaloum-me-ton-fpa-%E2%80%93-sxedio-diatirisis-tis-ekptosis-sta-nisia-me-antallagma-aiksisi-sinteleston