«Ό,τι προσπαθεί να αμυνθεί σε εκβιασμούς αποτελεί δημοκρατική πράξη» σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής
«Δημοκρατική πράξη σε όσους επιβάλουν ασφυξία» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση επέβαλε το κλείσιμο των τραπεζών για τουλάχιστον έξι εργάσιμες ημέρες και τον περιορισμό στην ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ!
Επιπροσθέτως, έπειτα από σχετικές εισηγήσεις όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων η Πρόεδρος προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων αύριο, μετά την ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που ρυθμίζει κατεπείγοντα ζητήματα, προκειμένου να αποφασίσει εάν η Ολομέλεια θα αναστείλει τις εργασίες της έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
«Η Βουλή αποφάσισε ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε σχέση με το μνημονικό τελεσίγραφο που απευθύνθηκε στην κυβέρνηση την προηγούμενη Πέμπτη. Η κυβέρνηση δεν έγινε εκδότρια ΠΝΠ μνημονιακών. Ό,τι προσπαθεί να αμυνθεί σε εκβιασμούς αποτελεί δημοκρατική πράξη. Αντίθετα, είναι αντιδημοκρατική πράξη η απόπειρα εγκλωβισμού. Ο λαός έχει παράδοση αντίστασης απέναντι σε τελεσίγραφα» είπε η κυρία Κωνσταντοπουλου.
Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επιτέθηκε στην πρόεδρο, λέγοντας: «Δεν ανεχόμαστε να μας φιμώνετε. Πού μπορεί να φθάσει ο αντιδημοκρατικός κατήφορος μιας προέδρου και πόσες προσβολές μπορεί να ανεχθεί από τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, για να καταλάβει την παρεκτροπή της;».
Πρόσθεσε ότι «την προηγούμενη Παρασκευή, στη Διάσκεψη των Προέδρων, δεν ήταν γνωστή η μεθόδευση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Η απόφαση δημιούργησε προβλήματα στην οικονομία και στο δημόσιο βίο».
Και συνέχισε: «Δεν θέλουμε τεχνητές πολώσεις. Αυτή τη βδομάδα να μην λειτουργήσει για νομοθετικό έργο. Το Μαξίμου έχει γίνει βιομηχανία ΠΝΠ, η χώρα κυβερνείται με ΠΝΠ. Η πρώτη άλλαξε μονομερώς τους όρους του δημοψηφίσματος. Η δεύτερη έκλεισε τις τράπεζες. Τι άλλο θα γίνει εως την Κυριακή;».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος υποστήριξε: «Δεν πρέπει να έχουμε άλλη νομοθετική εργασία. Για να μπορέσουμε όλοι να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, που θα αποφασίσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για τα ιταμά τελεσίγραφα. Ο λαός πρέπει να φθάσει με ομαλότητα στο δημοψήφισμα, προκειμένου να τονίσει με ελεύθερη βούληση και να δώσει συντριπτική απάντηση "όχι στους εκβιασμούς και τελεσίγραφα". Να πει "ναι στη δημοκρατία, στο δικαίωμά του να επιλέγει πολιτικές που θα ασκούνται στη χώρα". Με αυτή την έννοια θεωρούμε πως πρέπει να τελειώσουμε αύριο με το νομοσχέδιο. Να δώσουμε τον αγώνα, ώστε ο λαός να απαντήσει… εμείς τον καλούμε να απαντήσει αν θα συνεχίσει η χώρα στο δρόμο της μνημονιακής πολιτικής ή στο δρόμο της ανασυγκρότησης. Να πει "όχι" σε αυτούς που απεργάζονται νέα μνημόνια, που θέλουν να διαλύσουν τη δημοκρατία στη χώρα».