28 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα: Το παρασκήνιο της συνάντησης Σαμαρά - Παυλόπουλου

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντάται στη μία το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.  Ένα ραντεβού με πολύ παρασκήνιο.

Ένα ραντεβού που κλείστηκε μετά τις δραματικές εξελίξεις που προέκυψαν από τη συνεδρίαση του Eurogroup και ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως για δημοψήφισμα, αλλά και ενώ ορισμένοι έθεταν από το βράδυ της Παρασκευής θέμα μη υπογραφής του προεδρικού διατάγματος για δημοψήφισμα από τον κ. Παυλόπουλο ή και παραίτησής του.

Πληροφορίες από πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι ο κ.Σαμαράς θα τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών, μετά την απόφαση να μην παραταθεί το πρόγραμμα πέραν της Τρίτης, και θα επαναλάβει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης έστω και στο παρά πέντε.

Συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, πάντως, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, στους διαδρόμους της Βουλης, επέμενε ότι ο κ.Παυλόπουλος μπορεί και οφείλει να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, λόγω αντισυνταγματικότητας για τρεις λόγους: Πρώτον, ότι αφορά δημοσιονομικό θέμα, δεύτερον ότι το κείμενο βάσει του οποιου τίθεται το ερώτημα δεν είναι επίσημο και τρίτον ότι το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό.

Στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ υπάρχουν ωστόσο και αυτοί που αναγνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ουσιαστικά δικαίωμα παρέμβασης από την ώρα που η Βουλή εγκρίνει την πρόταση για δημοψήφισμα.

Πράγματι, σύμφωνα με γαλάζιους βουλευτές με γνώση του Συντάγματος, πρώτον στο άρθρο 44 του Συντάγματος, που καθορίζει τα του δημοψηφίσματος σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν αναφέρεται πουθενά δικαίωμα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα να μην υπογράψει ή να προβάλλει ενστάσεις επί του δημοψηφίσματος.

Τελος, υπήρξαν εισηγήσεις προς την ηγεσια της ΝΔ προκειμένου να ζητηθεί η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που διέψευδαν κατηγορηματικά πηγές του ΠτΔ.

Θοδωρης Δαφέρμος
newsit.gr