30 Ιουνίου 2015

Πισσαρίδης προς γίδια: ΝΑΙ στο δημοψήφισμα!

Ο νομπελίστας κύπριος οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος έζησε στο πετσί του το κούρεμα της Κύπρου, ελπίζει σε ένα ηχηρό ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, όπως λέει σε συνέντευξή του στη DW.

«Ελπίζω ότι στο δημοψήφισμα θα βγει ένα ηχηρό “ναι”», σημειώνει, για να καταδειχθεί ότι οι έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και θέλουν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εργαστούν για κάτι που θα είναι βιώσιμο τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.

Δεν συμφωνώ με την πολιτική που ζητείται από την Ελλάδα να εφαρμόσει, αναφέρει ο κ. Πισσαρίδης. «Υπάρχει ωστόσο μια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που προτείνεις και στο πως διαπραγματεύεσαι και στο πως συμπεριφέρεσαι στη διαπραγμάτευση», σημειώνει. «Τον Ιανουάριο, όταν η εξελέγη η ελληνική κυβέρνηση δημοσιεύσαμε ένα κείμενο στους Financial Times μαζί με τον Joseph Stiglitz και άλλους οικονομολόγους λέγοντας ότι δεν συμφωνούμε με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στην ελληνική κυβέρνηση και ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια καλύτερη ένδειξη για το τι θα γίνει με το χρέος και πως αυτές οι προτάσεις θα επηρεάσουν την ανεργία. Αλλά ελπίζαμε να δούμε ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης και αντιπροτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση που θα έδειχναν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα βελτίωναν την απόδοση της οικονομίας. Έτσι, θα ήταν ευκολότερο να πιεστεί η Γερμανία και άλλοι εταίροι στην ευρωζώνη να πουν κάτι για το ζήτημα του χρέους. Αντιθέτως αυτό που είδαμε από την ευρωπαίκή θεσμική πλευρά -με την υποστήριξη της Γερμανίας- ήταν μια επιμονή σε ορισμένες πολιτικές που δεν είναι αναγκαστικά καλές για την Ελλάδα και τους Έλλληνες να συμπεριφέρονται με έναν ανοργάνωτο τρόπο», σημειώνει μεταξύ άλλων ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει για να βρεθεί μια διέξοδος από τον λαβύρινθο, ο κ. Πισσαρίδης σημειώνει: «Το μόνο που μπορεί τώρα να γίνει -και ελπίζω να γίνει- είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα υπέρ του “ναι”. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να μας κάνει να κινηθούμε σε μια καλή κατεύθυνση είναι ένα αποτέλεσμα υπέρ του “ναι” και μια ισχυρή κυβέρνηση να καθίσει και να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα τμήματα του προγράμματος. Γνωρίζω ότι οι προτάσεις έχουν αποσυρθεί από τους Θεσμούς, αλλά είμαι σίγουρος ότι εάν υπάρξει μια ψήφος υπέρ του “ναι” θα επέστρεφαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα διαπραγματεύονταν κάτι για το χρέος, για τις άμεσες πολιτικές που απαιτούνται τώρα για να μας βάλουν σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να προχωρήσουμε από εκεί. Δεν βλέπω πως μια ψήφος υπέρ του “όχι” θα βοηθούσε με κάποιο τρόπο τώρα», προσθέτει.

«Θα ψήφιζα “ναι” και θα ενθάρρυνα τους πάντες να κάνουν το ίδιο, γιατί ένα “όχι” θα ήταν ένα απόλυτο αδιέξοδο που θα οδηγούσε εν τέλει σε Grexit. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορώ να δω πως θα μπορείς να μείνεις στο ευρώ και να ελπίζεις ότι θα έχεις επαρκή ρευστότητα από την ΕΚΤ για να διατηρηθεί το τραπεζικό σύστημα και βοηθήσεις την οικονομία να ανακάμψει και να κινηθεί ξανά. Η Ελλάδα θα πηγαίνει όλο και πιο πίσω στην ύφεση» σημειώνει μεταξύ άλλων ο νομπελίστας οκονομολόγος.