26 Ιουνίου 2015

Τι κρύβει η απόσυρση της μικρής ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Χθες έγινε γνωστό ότι στις προτάσεις των δανειστών δεν περιλαμβάνεται η πώληση της μικρής ΔΕΗ παρά μόνο η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Η "υποχώρηση" αυτή προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη με δεδομένη την επιμονή που έχουν επιδείξει οι θεσμοί και κυρίως η Κομισιόν στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, κλειδί για την οποία θεωρείται η πρόσβαση τρίτων στο φθηνό μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού της ΔΕΗ (λιγνίτες υδροηλεκτρικά) μέσω της μικρής ΔΕΗ. Πως λοιπόν έγινε η συγκεκριμένη παραχώρηση;
Το θέμα είναι περίπλοκο και σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η Επιτροπή δεν έχει αποχωρήσει από την άποψη ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού παραμένει κλειστή και ότι απαιτείται μεταρρύθμισή της. Αυτό φάνηκε και χθες στην απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Κανέτε στην ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, επισημαίνοντας ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι στην Ελλάδα ακριβότερο από το μέσο όρο της ΕΕ λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.

Και εδώ έχει τη δική του σημασία και ένα άλλο παρασκήνιο. Προ ημερών βρέθηκε στην Ε.Ε. ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, για τη συνάντηση των επικεφαλής εταιρειών ηλεκτρισμού της Ένωσης με τον επίτροπο ενέργειας Κανιέτε. Παρότι η ΔΕΗ εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση με τις θέσεις για την αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα που παρουσίασε στο πλαίσιο της συνάντησης, κοινοτικές πηγές υποβαθμίζουν την παρέμβαση και σημειώνουν με νόημα ότι τα ελληνικά θέματα "δεν ήταν στο κέντρο της συζήτησης".

Θυμίζουμε ότι ο πυρήνας των θέσεων που εξέφρασε ο κ. Παναγιωτάκης εστιαζόταν στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχει θέμα έλλειψης ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά αφού το μερίδιο της ΔΕΗ έχει πέσει στο 60% το πρώτο τρίμηνο του 2015 (στην παραγωγή).

Σύμφωνα ωστόσο με πηγές της Επιτροπής το θέμα του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού παραμένει απολύτως ανοιχτό και αποτελεί ένα θέμα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέτασή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα ο Επίτροπος Ενέργειας αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο για την εν εξελίξει υπόθεση "μέχρις ότου το Γενικό Δικαστήριο εκδώσει ξανά την απόφασή του" (η Ελλάδα είχε αρχικά καταδικαστεί, ασκήθηκε έφεση από τη ΔΕΗ που έγινε δεκτή ενώ στη συνέχεια έγινε δεκτή η αναίρεση της ΕΕ και η υπόθεση εκδικάζεται εκ νέου).

Η ουσία
Είναι σαφές λοιπόν ότι η ΕΕ επιμένει στην ανάγκη να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, η οποία παραμένει κλειστή για τον τελικό καταναλωτή (μερίδιο λιανικής της ΔΕΗ 98%). Και μπορεί να γίνεται δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για απόσυρση της μικρής ΔΕΗ, ωστόσο την ίδια στιγμή "ξεπαγώνει" η υπόθεση των λιγνιτών στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ και πλέον το άνοιγμα της αγοράς είναι πολύ πιθανό να γίνει με μια αναγκαστική απόφαση καταδίκης, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ΔΕΗ.

Άλλωστε το ότι ζητούμενο παραμένει το άνοιγμα της αγοράς φάνηκε και από την επιμονή στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία διαδραματίζει μικρότερο ρόλο για το στόχο του ανοίγματος της αγοράς. Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν στο να κοπούν οι σχέσεις εξάρτησης του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού με τη ΔΕΗ, με βασικό ζητούμενο την άρση των στρεβλώσεων και των φαινομένων χειραγώγησης της αγοράς που παρατηρούνται σε βάρος του ανταγωνισμού.

capital.gr