17 Ιουνίου 2015

Κρυμμένα στα στρώματα τα λεφτά που έκαναν φτερά από τις τράπεζες

Τις προθεσμιακές καταθέσεις «σπάνε», πλέον, τα νοικοκυριά μέχρι να περάσει η μπόρα, όμως δεν τα φυγαδεύουν στο εξωτερικό όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά τα κρύβουν κάτω από τα στρώματα!

Σύμφωνα  με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας, τα νοικοκυριά απέσυραν από τις τράπεζες περίπου 22,3 δις ευρώ μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του έτους. Από αυτά, μόνο τα 949 εκατ. ευρώ προέρχονται από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, ενώ τα υπόλοιπα 21,2 δις ευρώ προέρχονται από προθεσμιακούς λογαριασμούς! Το άλλο ενδιαφέρον που προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση είναι ότι οι εκροές κατανέμονται πλέον σε όλα τα κλιμάκια καταθέσεων. Φαίνεται μάλιστα ότι οι ποσοστιαίες μεταβολές είναι μεγαλύτερες για καταθέτες με σχετικά μικρά υπόλοιπα καταθέσεων.

Που πήγαν τα λεφτά μετά τις τράπεζες

Που πήγαν, όμως, όλα αυτά τα δισεκατομμύρια; Σύμφωνα με στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών, το Δεκέμβριο του 2014 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2015 παρατηρήθηκε καθαρή φυγή καταθέσεων προς τραπεζικές καταθέσεις στο εξωτερικό ύψους 4,4 δισεκ. ευρώ, (προερχόμενη κατά 80% από επιχειρήσεις και κατά 20% από νοικοκυριά σε αντίθεση με την πιο ισορροπημένη εικόνα παρελθουσών περιόδων εκροών).

Επιπλέον, ροές πόρων προς το εξωτερικό ύψους περίπου 5 δισεκ. ευρώ προερχόμενες κυρίως από νοικοκυριά αφορούσαν τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια της αλλοδαπής, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων. Παρατηρήθηκε, δηλαδή, διαφοροποίηση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο μεγάλων εκροών καταθέσεων, όταν τα κεφάλαια που έφυγαν προς το εξωτερικό κατευθύνθηκαν κυρίως σε τραπεζικές καταθέσεις και λιγότερο σε άλλες επενδυτικές επιλογές.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά τα στοιχεία; Ο λόγος της καθαρής φυγής καταθέσεων προς το εξωτερικό προς τη συνολική μείωση των καταθέσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό των εκροών παραμένει εντός της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή υποστηρίζεται και από την αύξηση των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία κατά περίπου 15 δισεκ. ευρώ την περίοδο Δεκ. 2014-Μαΐου 2015.