20 Ιουνίου 2015

Γιατί ναυάγησε το σχέδιο της Μόσχας για εξαγορά καναλιών στην Ελλάδα

Ανησυχητική διείσδυση Ρώσων ολιγαρχών στην Ελλάδα διαπιστώνει απόρρητη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών.

Στην έκθεση γίνονται συγκεκριμένες αναφορές σε ονόματα επιχειρηματιών και πολιτικών ενώ καταγράφονται λεπτομερώς και οι διαδρομές μαύρου χρήματος από ύποπτες ρωσικές εταιρείες σε διάφορους λομπίστες της Μόσχας στην Ελλάδα.
Οι Αμερικανοί πράκτορες εντόπισαν το τελευταίο διάστημα απόπειρα διείσδυσης των Ρώσων και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην απόρρητη έκθεση περιγράφονται οι σχέσεις του Marshall Capital- πρόκειται για ισχυρό ρωσικό όμιλο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τηλεπικοινωνίες και μίντια – με Έλληνα εφοπλιστή ο οποίος έχει σκοτεινό παρελθόν.

Ο εν λόγω εφοπλιστής πριν από ένα χρόνο επιχείρησε να στήσει ένα δίκτυο εξαγοράζοντας μικρά επαρχιακά κανάλια ενώ διαπραγματεύονταν και ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας.

Τα κλιμάκια των Αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα μετά από μεγάλη έρευνα διαπίστωσαν ότι ο εν λόγω εφοπλιστής έστηνε το δίκτυο για λογαριασμό του πανίσχυρου ρωσικού ομίλου που ανήκει στην ιδιοκτησία του Konstantin Malofejew .





Τη στρατηγική της ρωσικής διείσδυσης στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης σύμφωνα πάντα με την έκθεση κατηύθυνε ο γνωστός ακροδεξιός Ντούγκιν ο οποίος είχε αναλάβει και τις επαφές με πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα τα οποία θεωρούνται φιλικά προσκείμενα προς την Μόσχα.



Τελικά το σχέδιο για εξαγορά καναλιών ναυάγησε μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει διαγωνισμό για νέες άδειες. Κάποιοι ιδιοκτήτες επαρχιακών καναλιών πήραν προκαταβολές για την εξαγορά ενώ κάποιοι άλλοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Τώρα ο αδέκαρος εφοπλιστής κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αφού σύμφωνα με το κλιμάκιο των Αμερικανών πρακτόρων στην Αθήνα δεν έχει δηλωμένα εισοδήματα που να δικαιολογούν τη δραστηριότητα που είχε αναπτύξει στα μίντια.

Στην έκθεση των Αμερικανών πρακτόρων γίνεται εκτενής αναφορά και για έναν ομογενή επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται να έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το σύστημα Πούτιν.

Η απόρρητη έκθεση των Αμερικανών κάρφωνε τρεις υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα και δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή, ο ένας μάλιστα υπηρέτησε σε κρίσιμο πόστο για σχέσεις διαπλοκής με την Μόσχα και τους Ρώσους ολιγάρχες.

Γίνεται επίσης αναφορά σε γνωστό ηγούμενο ο οποίος έχει αναλάβει να προωθήσει τη διείσδυση της Μόσχας στην εκκλησία με το νέο δόγμα του λεγόμενου χριστιανικού τόξου.

Aλλά και σε δύο εφοπλιστές οι οποίοι έγιναν κροίσοι εξαιτίας των χαριστικών συμβολαίων που εξασφάλισαν από ρωσικές εταιρείες.

Ειδική αναφορά γίνεται και για έναν γνωστό μεσάζοντα και στα ακίνητα τα οποία εμφανίζει σε πολλά νησιά τα οποία όπως αναφέρεται ανήκουν στην πραγματικότητα σε Ρώσους πολιτικούς και ολιγάρχες.