20 Ιουνίου 2015

ΤΣΙΠΡΑ ΘΕΛΑΤΕ! ΛΟΥΣΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ! Κραυγή αγωνίας από το Αιγαίο: Τα νησιά μας «βουλιάζουν» από μετανάστες

Στη Λέρο καθημερινά φτάνουν 100 άνθρωποι - Στη Σϋμη τα πλωτά του Λιμενικού είναι χαλασμένα - Στη Χίο έκαναν καταυλισμό το νεκροταφείο - Στη Σάμο περιμένουν εδώ και 4,5 μήνες χρήματα για τη σίτιση - Στη Μυτιλήνη μεταφέρουν παιδιά σε... κάδους απορριμμάτων

Εκτός ελέγχου είναι πλεον η κατάσταση στα νησιά, τα οποία βουλιάζουν εφέτος όχι μόνο από τουρίστες, αλλά και από μετανάστες. Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ακόμη και νεογέννητα, από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες πολύπαθες χώρες, εισέρχονται καθημερινά από τα θαλάσσια σύνορα με σάπια δουλεμπορικά. Όσοι σταθούν τυχεροί και δεν πνιγούν και τελικά πατούν στεριά, στοιβάζονται στα κέντρα μεταναστών των νησιών – όσα τουλάχιστον έχουν – στα κρατητήρια της αστυνομίας και του λιμενικού, είτε “λιάζονται” στα λιμάνια και τους δρόμους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαμένουν ακόμη και στα νεκροταφεία, όπως συμβαίνει στη Χίο.
Οι δήμοι αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Οι κάτοικοι ανησυχούν για τη ζωή τους, τις περιουσίες τους και τη δημόσια υγεία αφού έχουν να κάνουν με πεινασμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους επί εβδομάδες ίσως ή και μήνες. Οι τουρίστες παρακολουθούν έκπληκτοι τριτοκοσμικές εικόνες μη μπορώντας να καταλάβουν αν ζουν το μύθο τους στην Ελλάδα ή σε κάποια χώρα της Αφρικής. Από την άλλη οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν φαγητό να ζήσουν και παράλληλα να επιβιβαστούν σε κάποιο  πλοίο, ενώ δεν λείπουν και τα επεισόδια, όπως συνέβη δύο φορές την τελευταία εβδομάδα στη Μυτιλήνη.

Παναγιώτης Σουρέλης, Ευλαμπία Ρέβη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ