15 Ιουνίου 2015

Κομισιόν: Οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

«Η πρόταση των δανειστών ήταν να μειωθούν οι δαπάνες για το ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά πρότεινε μείωση της συνολικής δαπάνης του ασφαλιστικού κατά 0,4%»
Για πρώτη φορά εδώ και πέντε περίπου μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά των εκπροσώπων της Μαργαρίτη Σχοινά και Ανίκα Μπράιτχαρτ, παρουσίασε δημοσίως τις προτάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας σθεναρά τα μέτρα που ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση. 

Στη μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνοντας τη σαφή δυσφορία του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. για τις συνεχείς διαρροές της ελληνικής κυβέρνησης και τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τόνισαν κατηγορηματικά πως τα μέτρα που ζητούνται από την ελληνική πλευρά είναι απολύτως δικαιολογημένα.

Η κ. Μπράιτχαρτ εστίασε στο ζήτημα του ασφαλιστικού και επεσήμανε πως οι Θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω του εκσυγχρονισμού του συστήματος με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων, καθώς και τις συγχωνεύσεις ταμείων.
Υποστήριξε πως η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας -ένα από το πιο ακριβά στην Ε.Ε.- πρέπει να ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς θα αποδώσει μόλις 71 εκατ. ευρώ (το 0,4% του ΑΕΠ) τον πρώτο χρόνο. Σύμφωνα με την ίδια, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης και την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ώστε το σύστημα να καταστεί βιώσιμο και σταθερό. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής αναφέρθηκε ακόμα και στο ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο κατακερματισμένα συστήματα ΦΠΑ και χρειάζεται άμεση μεταρρύθμιση. 

Από την πλευρά του ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως δεν είναι μυστικό πως οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδα είναι μικρότερες μόνο από αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει τις όποιες περικοπές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Σχοινάς ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας ίσως να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο, προσδιορίζοντας παράλληλα πως «καταληκτική» ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις είναι η 30ή Ιουνίου, όταν και λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος. 

Βασίλης Δαλιάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ