15 Ιουνίου 2015

Εκτροχιάζονται ξανά οι ελληνικές αποδόσεις

Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες

Περιορίζει τις πρωινές απώλειες το χρηματιστήριο, ύστερα από "βουτιά" 7% στα κρίσιμα σημεία στήριξης των 720-722 μονάδων, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες την Κυριακή (-4,74%, ΓΔ 737,72 στις 14:30)
Μετά τη διακοπή των συνομιλιών κανείς πλέον δεν γνωρίζει πώς θα κινηθεί η κάθε πλευρά που ρίχνει το "μπαλάκι" η μία στην άλλη. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με έναν εκ τους διαπραγματευτές, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ το μεσημέρι αναμένεται ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Οι πυροσβεστικές δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι μπορεί ακόμα να επιτευχθεί συμφωνία δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν την πτώση ενώ ερωτηματικό παραμένει πώς θα κινηθεί ο Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις έλεγαν ότι οι συνομιλητές τους επέμεναν στις περικοπές των συντάξεων και τις αυξήσεις του ΦΠΑ, ακόμα και στην εστίαση, χωρίς να δέχονται καμία συζήτηση για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με άλλα μέτρα.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι από ελληνική πλευρά προτάθηκαν διοικητικά μέτρα και παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής για να καλυφθούν τα κενά τα οποία απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.



«Άλμα» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγωνΕν τω μεταξύ, κλίμα πανικού αποτυπώνεται και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και καθώς εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Συγκεκριμένα, κατά 3,64% ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου στο 12,249%.