27 Ιουνίου 2015

Χιούγκο Ντίξον: Ο Τσίπρας χειρίστηκε πολύ άσχημα τις διαπραγματεύσεις

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε μια πολύ κακή ή μια πολύ πολύ κακή επιλογή - Έρχονται δεύτερες εκλογές αν ο λαός πει «ναι» στο δημοψήφισμα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πραγματικότητα ζητά από την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ εκτιμά ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον. «Ακόμα και αν αυτή δεν είναι η ερώτηση σε αυτό θα καταλήξει» εκτιμά ο δημοσιογράφος.

Όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό «όλες οι πλευρές χειρίστηκαν λάθος τις διαπραγματεύσεις αλλά ο Τσίπρας τις χειρίστηκε εξαιρετικά άσχημα».

«Ο Τσίπρας δεν ολοκλήρωσε καν τις διαπραγματεύσεις και "έστυψε" τις τελευταίες συναινέσεις. Υπήρχε ακόμα μια ημέρα» παρατηρεί ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη ενώ δεν θα υπάρξει και επέκταση του προγράμματος διάσωσης που εκπνέει την Τρίτη καθώς το δημοψήφισμα ακολουθεί. «Η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να σταματήσει την έκτακτη ρευστότητα προς τις τράπεζες. Αν δεν επιβληθούν capital controls τη Δευτέρα πιθανόν να υπάρξει bank run» συμπληρώνει επιχειρώντας να περιγράψει τις επόμενες ημέρες.

Ο Χιούγκο Ντίξον παρατηρεί δε ότι «ακόμα και αν ο ελληνικός λαός πει ότι θέλει τις προτάσεις των δανειστών, δεν είναι ξεκάθαρό ότι θα βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι γιατί το πρόγραμμα θα έχει λήξει». «Αν ο λαός, δε, ψηφίσει κατά του Τσίπρα τότε αυτός θα παραιτηθεί. Αλλά κανείς άλλος δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Οπότε έρχονται δεύτερες εκλογές, ίσως και πολιτική παραλυσία» προειδοποιεί ο αρθρογράφος.

Κατά τον ίδιο αν ο λαός υποστηρίξει τον Τσίπρα «δύσκολα θα υπάρξει άλλο αποτέλεσμα εκτός από την αποχώρηση από το ευρώ. Οι πιστωτές δεν θα υποχωρήσουν πολύ ή και καθόλου».

«Αν ο λαός θέλει να παραμείνει στο ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο μετά την χρεοκοπία και τα capital controls αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να σώσει τα πράγματα» προσθέτει ο Χιούγκο Ντίξον.

Περιγράφοντας το Grexit γράφει ότι θα σημαίνει περισσότερη ανεργία, με δελτίο τα βασικά αγαθά, φτώχεια, μαζική υποτίμηση, αύξηση του πληθωρισμού.

«Ό,τι και αν συμβεί η φετινή τουριστική περιόδου θα πληγεί. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή και μια πολύ πολύ κακή επιλογή» καταλήγει ο Ντίξον.