09 Ιουνίου 2015

Κι όμως η αξιοποίηση κρατικών ακινήτων δεν έχει σταματήσει... παρότι κυβερνάνε αυτοί που δεν θα "ξεπούλαγαν" τα ασημικά

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Παρά τη δυσμενή συγκυρία, κινητικότητα καταγράφεται στο μέτωπο της αξιοποίησης κρατικών ακινήτων, με την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα από τα καλύτερα μη οικιστικά ακίνητα που ανήκει στην ΕΤΑΔ και βρίσκεται σε καλό σημείο της Αθήνας να λήγει σήμερα το μεσημέρι.

Ειδικότερα, η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου αναζητά μισθωτή, μέσω του κρατικού ιστοτόπου ηλεκτρονικών διαγωνισμών, για ισόγειο κατάστημα με υπόγειο και πατάρι στην Ακαδημίας 9-11 και Κριεζώτου στο Κολωνάκι. Είναι εμβαδού 736,44 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται σε οικόπεδο 2.137,23 τ.μ. και η τιμή πρώτης εκκίνησης είναι 12.100 ευρώ.

Ακόμη στις 17 Ιουνίου ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής προσφορών για οικόπεδο 748,8 τ.μ. στο Κιλκίς με τιμή πρώτης εκκίνησης 1.150 ευρώ.

Οι διαγωνισμοί για τα δύο ακίνητα ξεκίνησαν τον Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον -παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων -είναι υπαρκτό,  αλλά μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν, εν τέλει, επενδυτές.

Πάντως, κατά το τελευταίο διάστημα, η ΕΤΑΔ έχει προκηρύξει σειρά πλειοδοτικών διαγωνισμών για σειρά ακινήτων στην Αθήνα και στην περιφέρεια.

Το e-auction

Στο μέτωπο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της προετοιμασίας "πακέτου” ακινήτων τα οποία εκτιμάται ότι θα "βγουν στον αέρα” μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας (47 σελίδων) που περιλαμβάνει προβλέψεις εσόδων από αξιοποίηση ακινήτων, μέσω e-auction για το 2015 και το 2016 τα προϋπολογίζονται έσοδα 9 εκατ. ευρώ και 16 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα και για το διάστημα 2017 έως και 2022 προσδοκώνται ετήσια έσοδα 30 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των αναμενόμενων πωλητηρίων συγκαταλέγεται αυτό του κτηρίου, γνωστού και ως "Οικία Brunetti", που κατασκευάσθηκε το 1935 στη δυτική πλευρά του λιμένα του "Μανδρακίου" και παραχωρήθηκε από την Ιταλική Διοίκηση στον Ιταλό ιατρό και αξιωματούχο A. Brunetti, για χρήση κατοικίας και Κέντρου Υγείας.  Έχει εμβαδό 1.067,80τ.μ. και αποτελείται από Ισόγειο (189 τ.μ.), πρώτο όροφο (189,00 τ.μ.) και  δεύτερο όροφο (40 τ.μ.).

Η λίστα περιλαμβάνει κτήρια στον Ταύρο, οικόπεδα σε Κεφαλονιά, Πάτρα, Άργος, Καλαμάτα και Φθιώτιδα.

Ας σημειωθεί ότι η λειτουργία του e-auction είχε στεφθεί με μερική επιτυχία, με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να έχει προκηρύξει ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς κατά την περίοδο Ιούνιος 2013-Ιανουάριος 2015 ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για 40 ακίνητα. Από αυτά 21 πωλήθηκαν, αποφέροντας έσοδα ύψους 26,2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

dimitris.delevegos@capital.gr