16 Ιουνίου 2015

Πολ Μέισον: Η ΕΚΤ μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να κάνει ακόμη και κατάσχεση καταθέσεων

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές έχουν πέσει σε αδιέξοδο – τίποτα πιο δεδομένο αυτό. Οι διαφορές τους φτάνουν μέχρι το 0.6% του ΑΕΠ και άπαντες προσδοκούν σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής.
Ο γνωστός δημοσιογράφος του Channel4, Πολ Μέισον, καταγράφει όλη αυτή τη βασανιστική πορεία -και τις διακλαδώσεις της- σε έναν ιδιότυπο χάρτη που περιλαμβάνει πολλές ενδιάμεσες στάσεις και που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες... εξόδους. Από τις πλέον θετικές, έως τις σφόδρα αρνητικές.

Βάσει, της ανάλυσής του στο δρόμο της Ελλάδας εμπλέκεται σχεδόν παντού η ΕΚΤ που λειτουργεί ως μοχλός πίεσης, καθώς αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος θεσμός που μέσω του ELA χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αν ισχύουν αυτά που γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες, η ΕΚΤ προετοιμάζεται να κόψει την επαφή της Ελλάδας με τον μηχανισμό πληρωμών Target2, έτσι ώστε να αναγκάσει την Ελλάδα να προχωρήσει στο δύσκολο μέτρο του ελέγχου κεφαλαίων.


Το bail in
Όπως αναφέρει στο άρθρο του: «Κανένας δεν είναι σίγουρος αν αυτό είναι νόμιμο, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ είναι η κυρίαρχη του παιχνιδιού από τη στιγμή που θα μπορούσε να αποφασίσει, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να διακόψει την παροχή βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες». Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμη και σε bail in, δηλαδή την κατάσχεση καταθέσεων από ένα όριο και πάνω.

Οι κίνδυνοι
Ο Μέισον σπεύδει να σημειώνει πως και τα δύο ενδεχόμενα κρύβουν κινδύνους, καθώς αν προωθηθούν θα φανεί προς τα έξω ότι οι θεσμοί θέλουν να βάλουν κι άλλες δυσκολίες στην Ελλάδα, τη στιγμή που η ΕΚΤ υποτίθεται ότι επιβλέπει. Κίνηση που μπορεί να ενισχύσει τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δυνατά χαρτιά της Ελλάδας
Από την άλλη πλευρά, στα δυνατά χαρτιά της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται η απειλή να αθετήσει την αποπληρωμή των 320 δισ. ευρώ, που κατά κύριο λόγο αφορά στους γερμανούς και γάλλους φορολογούμενους, καθώς και η απειλή τεράστιου πλήγματος στην αξιοπιστία της ΕΚΤ και στη σταθερότητα της Ευρωζώνης ως αποτέλεσμα της ελληνικής χρεοκοπίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε, επίσης, να καταλήξει σε μία συμφωνία μόνο με το ΔΝΤ, που θα περιλαμβάνει την περικοπή του χρέους της, καταδεικνύοντας την αδυναμία χειρισμού της κατάστασης από την Ευρώπη.
Μια περαιτέρω επιπλοκή είναι η επικείμενη ανακήρυξη μέρους ή του συνόλου του ελληνικού χρέους ως «επαχθούς και επονείδιστου», ήτοι παράνομου, από την Επιτροπή Αλήθειας της ελληνικής Βουλής.

Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε υποθέσεις ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, όπου η Ελλάδα θα είχε ένα νομικό επιχείρημα υπέρ της αναστολής των πληρωμών.
Όσο για τον «χάρτη» που παρουσιάζει, ο Μέισον λέει: «Βλέποντας αυτό το διάγραμμα είναι δύσκολο να μην ανησυχήσει κανείς για το μέλλον των 11 εκατ. Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι πίστεψαν ότι μπαίνοντας στην Ευρωζώνη, θα είχαν εγγυήσεις για μια οικονομική σταθερότητας στη χώρα τους».